MY KTEO

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Προφυλακτικά: Η πιο παράξενη δικαιολογία για την αποφυγή τους


Μια στις τρεις γυναίκες έχει ακούσει από το στόμα των εραστών τους ότι το προφυλακτικό τους είναι μικρό, σύμφωνα με νέα έρευνα. Πόσο όμως ισχύει κάτι τέτοιο; Διαβάστε γιατί δεν υπάρχει τέτοια δικαιολογία σχετικά με τη χρήση του προφυλακτικού.

Το μέγεθος τελικά δεν μετράει όσον αφορά τη χρήση προφυλακτικού, μιας και όσοι άντρες προσπαθούν να αποφύγουν τη χρήση του με τη δικαιολογία ότι τους είναι… μικρό, στην πραγματικότητα απλά αποφεύγουν τη χρήση για άλλους λόγους.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν απαντήσεις σχετικά με το αν όντως το μέγεθος του πέους μπορεί να επηρεάσει τη σωστή και άνετη χρήση ενός προφυλακτικού κάνοντας το εξής πείραμα: δοκίμασαν τα προφυλακτικά σε έναν αεροσυμπιεστή. Με αυτόν τον τρόπο, ανακάλυψαν ότι τα προφυλακτικά διατείνονταν περισσότερο από το μέσο μέγεθος του πέους που, σύμφωνα με μια παλιότερη μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Υγείας της Βρετανίας σε συνεργασία με το King’s College του Λονδίνου, είναι περίπου 12 εκατοστά. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία μηχανικών SGS Engineering.

Ένα δείγμα 1.οοο περίπου Βρετανών χρησιμοποιήθηκε για να διερευνηθεί η άποψη τους σχετικά με την χρήση προφυλακτικών. Μόλις το 1/3 των σεξουαλικώς ενεργών νέων ηλικίας 18-24 ετών χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό, ενώ αντίστοιχα το 41% των σεξουαλικώς ενεργών ανθρώπων όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Το 70% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ο λόγος της μη χρήσης προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή είναι λόγω κάποιας άλλης μεθόδου αντισύλληψης, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια (24%) ή η μέθοδος του «τραβήγματος» (13%).

Υπήρχαν όμως και πιο… περίεργοι λόγοι. Ένας στους δέκα δήλωσε ότι δε χρησιμοποιεί προφυλακτικά επειδή «έχουν περίεργη μυρωδιά». Περίπου το 20% αρνείται τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή γιατί δεν είναι βολικά, ενώ το 16% δήλωσε ότι μειώνουν την απόλαυση και το 8% ότι το… ξέχασαν. Αν και αποδεδειγμένα τα προφυλακτικά είναι εώς και 98% αποτελεσματικά ενάντια σε μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα,  το 15% των συμμετέχοντων δήλωσαν ότι δεν τα θεωρούν αξιόπιστα και ανησυχούν σε περίπτωση που σπάσουν. Όμως, μόλις το 3% από όλους αυτούς τους φόβους βασίζεται σε εμπειρίες τους.

Η Natalie Richardson, εκπρόσωπος της SGS Engineering, δήλωσε σχετικά: «Τα ευρήματα ήταν εκπληκτικά – ιδιαίτερα πόσο κατά της χρήσης προφυλακτικού φαίνεται να ήταν κάποιοι άνδρες, παρόλο που δεν εξέταζαν άλλες μεθόδους αντισύλληψης. Συνήθως ο λόγος που οι άντρες λένε στις γυναίκες να αποφύγουν τη χρήση του προφυλακτικού είναι κυρίως για λόγους απόλαυσης. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κίνδυνοι ξεπερνούν κατά πολύ τα οφέλη της «έντονης αίσθησης».

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίον δεν υπάρχει δικαιολογία για το μέγεθος του προφυλακτικού είναι ότι στην αγορά κυκλοφορούν προφυλακτικά σε διαφορετικά μεγέθη έτσι ώστε ο καθένας να βρει αυτό που του ταιριάζει.


ygeiamou.gr