MY KTEO

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Η Εορτή της Αγίας Θέκλης στην επαρχία Αυλωναρίου




Την 23η και 24η Σεπτεμβρίου εορτάσθηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης στον οικισμό της Αγίας Θέκλης Δ.Δ. Ωρολογίου επαρχίας Αυλωναρίου του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου όπως και πέρσι έτσι και φέτος  στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου τελέσθηκε ο εόρτιος πανηγυρικός εσπερινός αντί εις τον φερώνυμο  βυζαντινό ιερό ναό της Αγίας Θέκλης λόγω των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων.

 

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία  στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου της Αγίας Θέκλης ιερουργούντος του Πρεσβυτέρου Ηλία Παπαφακλή εφημερίου ενορίας Ωρολογίου με την συμμετοχή των πιστών της ενορίας και της ευρύτερης περιοχής.

 

Εκ του αναλογίου έψαλε ο Ιεροψάλτης Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ερέτριας κ. Δημήτριος Πετρογιάννης.

 

Ο Βυζαντινός ιερός ναός της Αγίας Θέκλης ο οποίος αποτελεί ένα απο τα σημαντικότερα μνήμεια της μεταβυζαντινής περιόδου στην κεντρική Εύβοια με τον μικρό βυζαντινό ναό να στέκει σε ένα όμορφο και χαρακτηριστικό περιβάλον γεμάτο πλατάνια ελιές και κυπαρίσια χαρακτηρίζοντας το ένα δείγμα της ευβοϊκής αρχιτεκτονικής ναοδομίας που αναπτύχθηκε στην περιοχή καθώς είναι σταυρεπίστεγος με την ανέγερση του να χρονολογείται στα τέλη του 13ου η στις αρχές του 14ου αιώνος.

 

Ωστόσο ορισμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία δείχνουν ότι πιθανότατα να είχε αρχικά οικοδομηθεί στα τέλη της πρώτης χιλιετίας με διαφορετικη μορφή και στην συνέχεια να μετασκευάστηκε.

 

Αξιοσημείωτο ότι παλαιότερα  στην ετήσια εορτή της Αγίας Θέκλης   κατα μία εκδοχή  η εορτή σχετιζόνταν με το παραδοσιακό παζάρι το οποίο καθιερώθηκε στα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας στην ενορία της Αγίας Θέκλης και η μετέπειτα μετάθεση του το 1870 του στα Χάνια Αυλωναρίου.

 

 

Επίσης η εορτή της Αγίας Θέκλης εορτάσθηκε και στον περικαλή τρισυπόστατο βυζαντινό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου - Αγίας Θέκλης - Αγίου Ελευθερίου στα Χάνια Αυλωναρίου όπου ιερούργησε ο Πρωτοπρεσβύτερος  Γεώργιος Κόσσυφας εφημέριος της ενορίας Αυλωναρίου με την συμμετοχή των πιστών που τίμησαν την εορτή.