MY KTEO

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Συνάντηση Θ. Ζεμπίλη με Χ. Τριαντόπουλο-Καλύπτονται και οι έμμεσες ζημίες επαγγελματιών-Αίτημα και για αποζημίωση καλλιεργειών εκτός ΟΣΔΕ


Τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, συνάντησε σήμερα στο γραφείο του στην Αθήνα ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Θανάσης Ζεμπίλης. Η συζήτηση μεταξύ Βουλευτή και Υφυπουργού επικεντρώθηκε στην διόρθωση των αδυναμιών του συστήματος αποζημιώσεων σε αγρότες και επαγγελματίες.   

Όσον αφορά τις καλλιέργειες, ο Θανάσης Ζεμπίλης ζήτησε αποζημίωση όλων των καλλιεργειών που υπέστησαν ζημία από την πυρκαγιά βάσει της δήλωσής τους στο Ε9 και ανεξαρτήτως αν έχουν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ. «Δεδομένου ότι καταστράφηκαν πολλές καλλιέργειες, που δεν είχαν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές περιπτώσεις καλλιεργειών, όπως ελαιόδεντρα κτλ, που εξαιρούνται της αποζημίωσης και αυτό πρέπει να επιλυθεί, ώστε να συμπεριληφθούν», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ευβοίας. 

Ο Θανάσης Ζεμπίλης ζήτησε, ακόμη, να αποζημιωθούν και οι κτηνοτρόφοι για τα ποιμνιοστάσια τα οποία δεν διέθεταν άδεια και δεν είχαν δηλωθεί.

Επίσης, μεγάλο ζήτημα για την βιωσιμότητά τους αντιμετωπίζουν και τα ελαιοτριβεία της ευρύτερης περιοχής, δεδομένου ότι έχουν καεί χιλιάδες ρίζες ελιές και, ως εκ τούτου, έχει μειωθεί δραστικά η παραγωγή ελαιόλαδου και τα προϊόντα που προέρχονται από την μεταποίηση. Για τα επόμενα, λοιπόν, χρόνια οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες, όπως και παραπλήσια επαγγέλματα που ασχολούνται με την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, πρέπει να στηριχθούν, σημείωσε ο Θανάσης Ζεμπίλης.   

Ακόμη, ο Βουλευτής Ευβοίας ζήτησε επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων και κάλυψη όσων επαγγελματιών επλήγησαν έμμεσα από τις πυρκαγιές. «Πέρα από την προκαταβολή που πιστώθηκε άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων που είχαν υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να καταβληθεί άμεσα και το υπόλοιπο ποσό στους δικαιούχους», υπογράμμισε ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Επιπλέον, πρέπει να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες που δικαιούνται αποζημίωση και οι επιχειρήσεις που υπέστησαν έμμεσες ζημίες, πχ λόγω των συχνών και πολύωρων διακοπών ηλεκτροδότησης. Η έμμεση ζημία που προκλήθηκε σε καταστηματάρχες σε τουριστικές περιοχές είναι μεγάλη και τα αιτήματά τους για αποζημιώσεις είναι δίκαια και εύλογα, δεδομένου ότι η καταστροφή προκλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες, που σχετίζονται έμμεσα με τις πυρκαγιές».  

Ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποζημιωθούν και όσοι επαγγελματίες υπέστησαν έμμεσες ζημιές, γεγονός που θα δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα.  Ανέφερε, επίσης, ότι γίνονται προσπάθειες για να αποζημιωθούν όλες οι καλλιέργειες με βάση το Ε9 και ανεξαρτήτως εάν οι κατεστραμμένες καλλιέργειες είχαν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ.   

Τέλος, ο Θανάσης Ζεμπίλης αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών έργων. «Είναι σημαντικό η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων να ολοκληρωθεί το συντομότερο, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος με τις δυνατές βροχές να έρθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστα γεγονότα», ανέφερε ο Θανάσης Ζεμπίλης. «Να κάνουμε γρήγορα και σωστά όσα πρέπει να γίνουν, ώστε να αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Είναι σημαντικό να υπάρχει καλός συντονισμός ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ο απαραίτητος ποιοτικός έλεγχος, ώστε τα κορμοδέματα και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις να γίνουν έγκαιρα», συμπλήρωσε ο Βουλευτής Ευβοίας.