MY KTEO

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Ποιοι παίρνουν σειρά για την τρίτη δόση - Ακολουθούν εξηντάρηδες και υγειονομικοί


Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη, την αναμνηστική όπως λέγεται, δόση, αρχικά για τους ανοσοκατεσταλμένους, σύμφωνα με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και θα ακολουθήσουν και άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Ήδη από χθες στάλθηκαν τα πρώτα SMS που ενημέρωναν όσους έχουν προτεραιοποιηθεί για την αναμνηστική δόση.

Η Επιτροπή ήδη έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση 3ης δόσης πρώτον σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα, δεύτερον σε διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τρίτον σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. 

Για τους ανοσοκατεσταλμένους η αναμνηστική δόση μπορεί αν χορηγηθεί έως και τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ενώ για τις υπόλοιπες ομάδες το διάστημα χορήγησης της 3ης δόσης είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση.

Η επόμενη ομάδα που παίρνει σειρά είναι οι υγειονομικοί. Όπως ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα δεδομένα της ανοσιακής κατάστασης, της ανοσιακής ανταπόκρισης, τόσο από μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας όσο και από ξένες, δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση όπως οι υγειονομικοί.

Γιατί οι υγειονομικοί
"Οι υγειονομικοί, ως γνωστόν, εκτίθενται κατ΄ εξοχήν στη λοίμωξη από τον ιό και από ανοσιακές μελέτες έχει βρεθεί και η φθορά, η βαθμιαία μείωση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και η μείωση και της κυτταρικής ανοσίας, ιδιαίτερα μετά από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ" σημείωσε.

Η ίδια αναφέρθηκε στο άρθρο με τίτλο "Επανεμφάνιση της λοίμωξης σε πλήρους εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας" που δημοσιεύτηκε στο "New England Journal of Medicine", σύμφωνα με το οποίο μετά τη θεαματική μείωση των λοιμώξεων των περιπτώσεων από Covid στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια το Μάρτιο, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα τον μήνα Ιούλιο, που ήταν ο μήνας εμφάνισης της μετάλλαξης Δ. 

Από τους 227 επαγγελματίες υγείας, οι 130, δηλαδή, ένα ποσοστό 57,3%, ήτανε θετικοί με real time PCR, δηλαδή με τον μοριακό έλεγχο. Υπολογίστηκε, ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από 90% στο 65% ως προς την λοίμωξη, την μόλυνση, δηλαδή, των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο. 

Προς το παρόν "όχι" για το γενικό πληθυσμό
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε εντούτοις πως πολύ νωρίς για να συζητούμε την τρίτη δόση όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, ενώ όταν ρωτήθηκε για το εάν τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δείξουν ποιοι πραγματικά χρειάζονται την τρίτη δόση, είπε ότι τα τεστ αντισωμάτων εξαρχής χρησιμοποιήθηκαν για επιστημονικούς λόγους και όχι σε ατομικό επίπεδο. "Δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων καθώς δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική για το αν θα πρέπει κάποιος να κάνει το εμβόλιο ή όχι" εξήγησε.

 
capital.gr της Βίκυς Κουρλιμπίνη