MY KTEO

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Τι φέρνει η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ


Τέλος στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ  βάζει η κυβέρνηση στοχεύοντας στη διόρθωση των στρεβλώσεων που δημιουργεί αλλά και στον περιορισμό των επιβαρύνσεων. Ένας φόρος που θεσπίστηκε επί κυβερνήσεως Σαμαρά μετά από τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της περιφέρειας προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις σε αγροτεμάχια και αγροτικές εκτάσεις. Η νίκη των βουλευτών της περιφέρειας οδήγησε στην υπέρμετρη φορολόγηση των αστικών ακινήτων καθώς πολλαπλασιάστηκε η φορολογία για όσους διαθέτουν ακίνητη μεσαίας και υψηλής αντικειμενικής αξίας. Ο φόρος διατηρήθηκε και επί κυβέρνησης Τσίπρα και πλέον καταργείται. Το δύσκολο για την παρούσα κυβέρνηση η οποία μεταφέρει το ποσό των 600 εκατ. ευρώ που εισέπραττε από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ  στον κύριο φόρο,  είναι να μπορέσει να περιορίσει τις επιβαρύνσεις που σήκωσε η μεσαία τάξη χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει προβλήματα στον προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών ο νέος ΕΝΦΙΑ ξεκινάει από την αρχή και πλέον ο φόρος θα υπολογίζεται για κάθε ακίνητο ξεχωριστά.  Και σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ανά ακίνητο με τον Κύριο Φόρο, ο οποίος κλιμακώνεται ανάλογα με την Τιμή Ζώνης, την παλαιότητα, τον όροφο, τον αριθμό των προσόψεων. Όσοι, όμως, διαθέτουν ακίνητα, των οποίων συνολικά η αντικειμενική αξία ξεπερνά το όριο των 250.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν και Συμπληρωτικό Φόρο, ο οποίος επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. Η στρέβλωση αυτή παίρνει ένα τέλος. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να καταφέρει να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για 8-9 στα 10 νοικοκυριά και να διατηρηθούν τα έσοδα στα 2.6 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κατασκευαστικό κλάδο, η κατάργηση του Συμπληρωματικού Φόρου ακινήτων θα βελτίωνε σημαντικά την εικόνα των αποδόσεων των ακινήτων – οι οποίες θα ήταν λιγότερο εξαρτημένες από το ύψος της συνολικής ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου – θα έδινε μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά ακινήτων – διευκολύνοντας συγχρόνως την πρόσβαση των ιδιοκτητών στις αποταμιεύσεις τους (ακίνητα) – θα ωθούσε ανοδικά τις τιμές των ακινήτων και θα τόνωνε την οικονομική δραστηριότητα. Σε αντίθεση με τη μείωση του μέσου συντελεστή του βασικού ΕΝΦΙΑ κατά ένα ποσοστό (π.χ. 30%), η κατάργηση του Συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ επαναφέρει τις επενδυτικές αποδόσεις από ακίνητα σε θετική περιοχή, ανεξάρτητα από το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας ανέφερε χθες ότι η κυβέρνση προχωρά "στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022", προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Όπως είπε η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράμετροι και παραπέμπουν στο τέλος του έτους για τις οριστικές αποφάσεις    

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους κινούνται στους ακόλουθους άξονες:

-        Κατάργηση του καθεστώτος για τον τρόπο και τα κλιμάκια υπολογισμού του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως 1,15% ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας. Από το 2022 οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν επιπλέον φόρο όπως ισχύει σήμερα. 

-       Το ύψος του κύριου ΕΝΦΙΑ θα προκύπτει με βάση νέα κλίμακα και συντελεστές οι οποίοι θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνης. Η κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων  του ακινήτου.  Στη νέα κλίμακα θα ενσωματωθούν οι εκπτώσεις στο τελικό λογαριασμό για το κύριο και το συμπληρωματικό φόρο. Σημειώνεται ότι οι εκπτώσεις αυτές κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.

-       Διατηρούνται οι μειώσεις 50% και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

-       Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε 10 ή 12 δόσεις, από Μάρτιο μέχρι Δεκέμβριο ή από Μάρτιο μέχρι Φεβρουάριο.



capital.gr του Προκόπη Χατζηνικολάου