MY KTEO

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Στην εκδήλωση μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες στο Καλοχώρι-Παντείχι η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Στην εκδήλωση μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες, που διοργάνωσε ο Σύλλογος των απανταχού Παντειχιανών «Ο Άγιος Γεώργιος» και πραγματοποιήθηκε στο Καλοχώρι-Παντείχι χθες, Σάββατο 18

Σεπτεμβρίου 2021, παρευρέθηκε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα.



Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης, που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδας κ.κ Γεώργιος, η Δήμαρχος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον της Κοινότητας.

«Σήμερα είναι ημέρα μεγάλης μνήμης. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας πριν από περίπου 100 χρόνια, υπήρξαν ουσιαστικά πιόνια σε μια διπλωματική σκακιέρα των μεγάλων της Ευρώπης τότε. Βασανισμένοι, προδομένοι, ταλαιπωρημένοι, ουσιαστικά εξαθλιωμένοι, αλλά θαρραλέα ηττημένοι, τράβηξαν τον μακρινό δρόμο της προσφυγιάς.

Στο δισάκι τους είχαν τις ευχές των παππούδων τους και τις Άγιες εικόνες των προστατών τους. Με αυτά πορεύτηκαν κι ήρθαν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Με ισχυρά θεμέλια την αγάπη για την Ελλάδα και τον Χριστιανισμό και την αξία τους, ρίζωσαν και δίδαξαν. Δίδαξαν πολιτισμό, ήθη κι έθιμα, φιλοξενία.

Είστε άξιοι συνεχιστές τους, όπως οφείλετε να είστε. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, αλλά κυρίως η απόδοση τιμών με τον τρόπο της ζωής μας, είναι αυτά που κρατούν τους προγόνους στην αθανασία. Αυτό είναι πολιτισμός. Αυτό είναι ιστορία.», ανέφερε στη σύντομη ομιλία της η Δήμαρχος.