MY KTEO

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Σωματεία, φορείς και φοιτητές αντιδρούν στην εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών στον Δήμο Καρύστου

 


Στον υπερκορεσμένο από αιολικά πάρκα Δήμο Καρύστου επιδιώκεται να εγκατασταθούν ακόμη δεκάδες ανεμογεννήτριες το επόμενο διάστημα.

Πέρα από τις άλλες επιπτώσεις της ανάπτυξης των αιολικών πάρκων με μόνο κριτήριο το κέρδος (πανάκριβο ρεύμα, κατάληψη μεγάλου μέρους των κορυφογραμμών ακόμη και προστατευόμενων περιοχών, επιπτώσεις στην άγρια πανίδα, κίνδυνοι από κατολισθήσεις, ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο κ.λπ.) έρχεται να προστεθεί και η καταστροφή των αρχαιοτήτων της περιοχής.

 

Στα παραπάνω την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν, μέσω ψηφίσματος, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Έκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ), ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ), το Σωματείο Αρχαιολογίας Άρτας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), τα Τοπικά Συμβούλια Νέων Στύρων και Στύρων, οι Πολιτιστικοί Φυσιολατρικοί Αναπτυξιακοί Σύλλογοι Οικιστών Νημποριού και πέριξ του Δήλησου «Σύλλογος Δήλησο», ο Σύλλογος Ξενοδόχων Στύρων, ο Εμπορικός Επαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Στυραίων, Ευβοίας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας (ΕΟΣ Χαλκίδας), ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ), οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού του ΕΚΠΑ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ αλλά και οι Σύλλογοι Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποβάθμιση ή ακόμα και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή του Νημποριού και των Στύρων Ευβοίας. «Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι (Ακρόπολη Στύρων, πολλά Δρακόσπιτα - κηρυγμένα μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι Πύργου και Λεύκας και πολλές άλλες θέσεις) έχουν περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες, η οδοποιία τους περνάει μέσα από αρχαιολογικούς χώρους ανεξέλεγκτα, ενώ το νέο αιολικό πάρκο στο Νημποριό κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες και απλώνονται σε όλο το βουνό και έως το παραλιακό μέτωπο», αναφέρουν χαρακτηριστικά και συμπληρώνουν.

 

«Σηκώνουμε τείχος στην καταπάτηση των προστατευόμενων περιοχών και στη βεβήλωση των αρχαιολογικών μας χώρων. Για όλους εμάς, τους κατοίκους της περιοχής, τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό αλλά και τους επισκέπτες στην περιοχή, είναι απαραίτητο ο λόφος του Νημποριού με τον λόφο του Αγ. Νικολάου να αποτελέσουν ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο, όπου θα διαφαίνεται ολοκάθαρα η διαχρονία της εκμετάλλευσης της πέτρας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την εποχή των παππούδων μας. Έχουμε ανάγκη από επισκέψιμα και ζωντανά μνημεία και αρχαιολογικά πάρκα, όχι από πράσινες μπίζνες για να κερδίζουν οι λίγοι».

 

Απαιτούν: Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού, που θα καταστεί άκρως καταστροφική. Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων. Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας, που θα προστατεύουν τα μνημεία. Τη συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ για τη συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη του χώρου. Να σταματήσει εδώ η απαξίωση του