MY KTEO

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα στους διανομείς της περιοχής μας


Συνάδελφε διανομέα,

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτές τις μέρες η κοροϊδία ξεχειλίζει… Αυτοί που διαμορφώνουν τις

συνθήκες δουλειάς ώστε να τρέχεις και να μην φτάνεις, σου μιλούν για οδική ασφάλεια… Αν ενδιαφέρονταν τόσο για την ασφάλεια των διανομέων θα εφάρμοζαν συμβάσεις εργασίας, θα εφάρμοζαν αυτά που δικαιούνται πλέον οι διανομείς, με τον νόμο που επέβαλλαν. Τη στιγμή που ο κλάδος μετράει νεκρούς και σακατεμένους και στην περιοχή μας, οι εργοδότες στήνουν ημερίδες για να μας πουν ότι είναι «ατομική μας ευθύνη». Η κοροϊδία βέβαια συνεχίζεται αν παρατηρήσει κανείς ότι χορηγός της εκδήλωσης ευθύνεται για εκατοντάδες απολύσεις που ανάγκασαν πολλούς να χάσουν τη δουλειά τους και να καταφύγουν στην αβεβαιότητα του διανομέα, πολλές φορές ανασφάλιστοι, εκτεθειμένοι…

Γνωρίζεις πολύ καλά πώς είναι να δουλεύεις με το χρονόμετρο στο χέρι με καύσωνα, βροχή και χιονιά, να τρως την μια επίπληξη μετά την άλλη, να στοχοποιείσαι όταν ατομικά ζητάς τα δικαιώματά σου. Τώρα το κεφάλαιο στον κλάδο θέλει να ξεφορτωθεί το κόστος ασφάλισης κλπ και να σε παρουσιάσει ως «ανεξάρτητο συνεργάτη».

Μην θεωρείς δεδομένη την κατάσταση!

Το προηγούμενο διάστημα σωματεία και επιτροπές αγώνα ανά την Ελλάδα, με τον οργανωμένο αγώνα τους ανάγκασαν την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει νόμο για τους διανομείς. Η προσπάθεια πρέπει να δυναμώσει ώστε να εφαρμοστεί παντού αλλά ταυτόχρονα να μείνει στα χαρτιά ο εργασιακός μεσαίωνας που ψήφισε μέσα στο καλοκαίρι η Κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο – έκτρωμα του Χατζηδάκη.

Από τις 17/5/2019 οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι:

-           Να καταβάλουν κάθε μήνα με τον μισθό και αποζημίωση τουλάχιστον 15% επί του βασικού μισθού, για τα έξοδα συντήρησης και χρήσης, όταν το μηχανάκι είναι ιδιόκτητο.

-           Η αποζημίωση χρήσης/συντήρησης καθορίζεται συγκεκριμένα. ΔΕΝ συνυπολογίζεται στα δώρα, τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ συμψηφίζεται με τα πουρμπουάρ.

-           Για τα έξοδα κίνησης (βενζίνες) δικαιούσε ξεχωριστά άλλη αποζημίωση που είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να καταβάλει με την επίδειξη της απόδειξης από το πρατήριο.

-           Είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να παρέχει τα Μέσα ατομικής Προστασίας (κράνος, πανωφόρι, αδιάβροχη προστασία, ανακλαστικό γιλέκο κλπ).

Έλα σε επαφή με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας!

Μάθε τα δικαιώματά σου!

Με ενότητα, οργάνωσή και αγώνα μπορούμε να επιβάλουμε τα δικαιώματά μας.