MY KTEO

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Για ποιες οφειλές δηλώνουν αδυναμία πληρωμής οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες


Για τις ασφαλιστικές εισφορές τους  και την εφορία δηλώνουν τη μεγαλύτερη αδυναμία πληρωμής το επόμενο εξάμηνο, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Αυτό αποκαλύπτει η εξαμηνιαία έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ. 
Συγκεκριμένα, το 20,8% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, δηλώνει πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τον τέως ΟΑΕΕ, δηλαδή δεν θα μπορέσει να καταβάλλει τις εισφορές της δικής του ασφάλισης, αλλά και προς την εφορία. 
 
Αν και το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο της προηγούμενης εξαμηνιαίας έρευνας του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ -η οποία διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του ίδιου έτους (31,3% για υποχρεώσεις προς τον τέως ΟΑΕΕ και 30,1% προς την εφορία)-, αποτελεί το υψηλότερο σε σχέση με τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής προς άλλες "μεριές”, όπως οι τράπεζες (20,2%). 

Μάλιστα, το ποσοστό αδυναμίας πληρωμής προς τις τράπεζες μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών, υποδιπλασιάστηκε το τελευταίο εξάμηνο, καθώς η προηγούμενη έρευνα έδειχνε πως το 44% δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις δανειακές υποχρεώσεις του. 

Αντίθετα, το ποσοστό όσων δεν θα μπορέσουν μελλοντικά να πληρώσουν τον τέως ΟΑΕΕ (δηλαδή τη δική τους ασφάλιση) και την εφορία μειώθηκε μόλις κατά περίπου 1/3 και, λαμβάνοντας υπόψη και τα άλλα ποσοστά αδυναμίας πληρωμής (πχ προμηθευτές) ανήλθε στις πρώτες θέσεις.
  
Πιο αναλυτικά, αδυναμία πληρωμής, κατά το επόμενο εξάμηνο, στον τέως ΟΑΕΕ δηλώνει το 20,8% έναντι 31,3% πριν έξι μήνες.

Σε ό,τι αφορά την εφορία το 20,8% των μικρομεσαίων δηλώνει πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι του 30,1% προ έξι μηνών. 
 
Το 20,2% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυταπασχολούμενων δηλώνει, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πως θα πληρώσει τις δόσεις των δανείων του. Πριν έξι μήνες, την ίδια δήλωση έκανε το 44,2% των επαγγελματιών.

Το 19,2% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές του έναντι 26,6% πριν έξι μήνες. 

Το 19% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δήλωσε πως δεν θα πληρώσει το ενοίκιο του. Πριν έξι μήνες, την ίδια δήλωση είχε κάνει το 35,2% των ερωτηθέντων.

Το 16,9% δήλωσε πως δεν μπορεί να πληρώσει το τέως ΙΚΑ (έναντι 24,2%).

Το 16,5% των επαγγελματιών δηλώνει πως δεν θα ανταπεξέλθει στις πληρωμές για λογαριασμούς ενέργειας. Το Φεβρουάριο του 2021 δήλωνε το ίδιο το 26,3% των ερωτηθέντων.
 
Τέλος, το 15,9% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν μπορεί να πληρώσει άλλους λογαριασμούς. Το ίδιο δήλωνε πριν έξι μήνες, το 25,1%.


capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη