MY KTEO

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Άνοιγμα σχολείων: Γιατί δεν αποκλείεται να κλείσουν ξανά - Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι


Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία θα χτυπήσει σε λίγες ημέρες, όμως για τους λοιμωξιολόγους η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα αποτελέσει μια ακόμη μεγάλη πρόκληση στο μέτωπο της πανδημίας.

Οι ειδικοί περιμένουν άνοδο των κρουσμάτων που από τη μια πλευρά θα οφείλεται στα περισσότερα αυτοδιαγνωστικά τεστ, από την άλλη πλευρά όμως στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στις ηλικίες 12-17 ετών.

Επί του παρόντος, ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γυμνάσιο είναι στο 13%.

Το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος προβλέπει συστηματικό τεστ όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δυο φορές την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι έφηβοι και εκπαιδευτικοί δεν θα υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, εκτός εάν αποτελούν στενή επαφή κρούσματος.

"Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι αντίθετα με το ότι γινόταν μέχρι πέρυσι, το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος. Αντίθετα επιλέξαμε τη θέσπιση εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με έναν συνδυασμό rapid test που θα διενεργούνται στις δομές υγείας αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται στο σπίτι, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση τυχόν άλλων κρουσμάτων και απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον", είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Περισσότερα κρούσματα
"Είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει ούτε τους γονείς, ούτε τους εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση, και την περιμένουμε, των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες βδομάδες. Και αυτό θα συμβεί μόνο και μόνο λόγω του συστηματικού ελέγχου που θα διενεργήσουμε σε ασυμπτωματικά παιδιά. Όμως αυτό είναι και το όφελος της διενέργειας του self test, που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων" σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Για επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, έκανε λόγο και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας.

"Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, θα μετακινούνται από την Δευτέρα, λόγω της έναρξης λειτουργίας των σχολείων, οι οποίοι σε μεγάλο μέρος είναι ανεμβολίαστοι", τόνισε ο Μάριος Ανδρέου. Σύμφωνα με τον παιδίατρο και Διευθυντή του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, τα κρούσματα στα σχολεία θα αυξηθούν τον Οκτώβριο.

Εφόσον όμως τηρηθούν τα πρωτόκολλα, οι ειδικοί λένε πως αναμένεται μείωση των κρουσμάτων στην σχολική κοινότητα μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας στην χώρα.


Πηγή: thetoc.gr