MY KTEO

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

«Χωρίς στήριξη και ενεργό ρόλο στην προ-νοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας οι δημόσιες δομές ΠΦΥ – χωρίς αναλυτές και αντιδραστήρια τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Κέντρων Υγείας»


Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιδείξει προκλητική ολιγωρία στη σχεδιασμένη εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη διαχείριση της πανδημίας, υιοθετώντας μία αυστηρά νοσοκομειοκεντρική λογική και αφήνοντας αναξιοποίητες υγειονομικές δυνάμεις με εμπειρία στην προνοσοκομειακή και κοινοτική φροντίδα. Ο βασικός λόγος γι’ αυτό είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης να στηριχθούν οι δημόσιες δομές ΠΦΥ, επειδή, όπως δήλωσε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη των Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην ΠΦΥ. Το σχέδιο δηλαδή είναι η υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας (αστικού και αγροτικού τύπου) και των Τοπικών Μονάδων Υγείας ( ΤΟΜΥ) και, ταυτόχρονα, η διεύρυνση της επιρροής των επιχειρηματιών υγείας στην παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών, με αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και με επιπλέον κόστος για τον πολίτη.

 

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, την ανάπτυξη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, της ομάδας υγείας και των αποκεντρωμένων δομών (ΤΟΜΥ), κάτι που αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την ανασυγκρότηση και ποιοτική λειτουργία του ΕΣΥ με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για το μέλλον της ΠΦΥ, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές, που εξακολουθούν να παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες πρωτοβάθμιου και κοινοτικού χαρακτήρα.

 

Αντίθετα, το Υπουργείο Υγείας έχει εγκαταλείψει τη μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία των σημερινών δημόσιων δομών ΠΦΥ και ειδικά των μικροβιολογικών εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας, τα οποία υπολειτουργούν λόγω μη διεξαγωγής διαγωνισμών προμήθειας αντιδραστηρίων με συνοδό εξοπλισμό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, έχουν επισημανθεί εδώ και ένα χρόνο (έγγραφο ΣΕΠ & ΔΥΠε με αριθ. Πρωτ. 1675/ 06-11-2020) σημαντικές ελλείψεις σε βιοχημικούς αναλυτές σε δεκαπέντε (15) Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία (Αχαρνών, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Κεραμεικού, Ν. Φιλαδέλδειας, Ν. Ιωνίας, Πλ. Αττικής, Παγκρατίου, Χαλανδρίου, Υμηττού, Ν. Μάκρης, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου). Εξαιτίας της αδιαφορίας του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει το πρόβλημα, οι δομές της ΠΦΥ στην Αττική αδυνατούν να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες εξετάσεις, με αποτέλεσμα οι χρήστες υπηρεσιών υγείας να εξαναγκάζονται να καταφεύγουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και να επιβαρύνονται οικονομικά, ενισχύοντας έτσι την «παθητική ιδιωτικοποίηση» του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

Επειδή, η συνθήκη της πανδημίας Covid-19 δεν μπορεί να χρησιμοποιείται διαρκώς σαν άλλοθι από την κυβέρνηση για τη μη επίλυση καθημερινών λειτουργικών προβλημάτων στις δομές του ΕΣΥ.

 

Επειδή, η ηγεσία του Υπ. Υγείας οφείλει απαντήσεις στους εργαζόμενους που διεκδικούν την ικανοποίηση αιτημάτων για βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, ειδικά σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

 

Επειδή, η απαξίωση των δομών της ΠΦΥ και η αδυναμία τους να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες υγείας της κοινωνίας σε περίοδο πανδημίας, αποτελεί ευθεία υπονόμευση της Δημόσιας Υγείας.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος κ.Υπουργός:

 

1. Υπάρχει σχεδιασμός για την ενεργό εμπλοκή της ΠΦΥ και του ανθρώπινου δυναμικού της στη αναβαθμισμένη προ-νοσοκομειακή διαχείριση του νέου επιδημικού κύματος και για την αντιμετώπιση του ελλείμματος πρωτοβάθμιας και κατ’ οίκον φροντίδας για περιστατικά covid-19;

 

2. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των δημόσιων δομών ΠΦΥ και ειδικά των μικροβιολογικών εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας;

 

3. Πως θα αντιμετωπιστούν τα κενά που έχουν προκύψει στην ΠΦΥ από την αναστολή εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού;

 

4. Ποιο είναι το πολιτικό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ, για την ανάπτυξη σε όλη τη χώρα του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ);