MY KTEO

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Τι φέρνει η μείωση στο ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας


Φθηνότερους λογαριασμούς θα λαμβάνουν από το 2022 οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας λόγω της κατάργησης του ειδικού τέλους κινητής στους νέους ηλικίας έως 29 ετών και στην οριζόντια περικοπή του στο 10%, από τον ερχόμενο Ιανουάριο, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Το μέτρο αυτό έρχεται να διορθώσει, εν μέρει, μια σημαντική επιβάρυνση του κόστους κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας που επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2009.

Σήμερα, το τέλος κινητής υπολογίζεται προ του ΦΠΑ και ανέρχεται σε 12% για χρεώσεις έως 50 ευρώ, σε 15% για χρεώσεις από 50,01 μέχρι και 100 ευρώ, σε 18% για χρεώσεις από 100,01 μέχρι και 150 ευρώ και σε 20% από 150 ευρώ και άνω σε 20%.

Στου λογαριασμούς κινητής ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 24% υπολογίζεται μετά την επιβολή του ειδικού τέλους με αποτέλεσμα η πραγματική επιβάρυνση να είναι μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του ΙΟΒΕ η συνολική φορολογική επιβάρυνση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται στο 39% με 49% του τελικού ποσού που καλείται να πληρώσει ο συνδρομητής. Ως αποτέλεσμα η χώρα μας έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έμμεση φορολογία στην κινητή τηλεφωνίας στην Ευρώπη.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι
Η κατάργηση του ειδικού τέλους θα μειώσει σημαντικά το κόστος των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, καθώς στην καρτοκινητή επιβάλλεται οριζόντιο τέλος 12% ανεξαρτήτως του ποσού ανανέωσης.

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι νέοι έως 29 ετών που διαθέτουν συμβόλαιο ή καρτοσυμβόλαιο κινητής, οι οποίοι θα δουν το τέλος να μηδενίζεται. Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι το αν και πως ακριβώς θα ισχύσει η απαλλαγή από την πληρωμή του τέλους για την καρτοκινητή.

Για παράδειγμα, ένας νέος που σήμερα πληρώνει συμβόλαιο με βασικό πάγιο 25 ευρώ του αναλογεί ειδικό τέλος 12%, δηλαδή 3 ευρώ. Ο ΦΠΑ 24% υπολογίζεται στα 28 ευρώ (βασική χρέωση + ειδικό τέλος) με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 34,72 ευρώ.

Από το νέος έτος το ειδικό τέλος θα καταργηθεί για αυτόν και έτσι ο τελικός λογαριασμός θα ανέλθει στα 29 ευρώ, δηλαδή θα δει μείωση στον λογαριασμό του 5,72 ευρώ τον μήνα ή 68,64 ευρώ τον χρόνο.

Στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες αλλά και τις επαγγελματικές συνδέσεις τη μεγαλύτερη μείωση από την οριζόντια μείωση του ειδικού τέλους στο 10% θα δουν αυτοί που πληρώνουν ακριβότερα συμβόλαια και ειδικά όσοι πληρώνουν πάνω από 150 ευρώ τον μήνα.

Για παράδειγμα, για ένα συνδρομητή με βασική χρέωση 45 ευρώ, σήμερα η τελική του επιβάρυνση με το ειδικό τέλος και τον ΦΠΑ φτάνει τα περίπου 62,5 ευρώ. Από το Ιανουάριο η τελική επιβάρυνση θα διαμορφώνεται στα 61,38 ευρώ, δηλαδή μια μείωση περίπου 1,1 ευρώ.

Αντίστοιχα, συνδρομητής με βασική χρέωση 120 ευρώ πληρώνει σήμερα τελικό ποσό περίπου 175,6 ευρώ. Από το νέο χρόνο ο τελικός λογαριασμό του θα μειωθεί στα περίπου 163,7 ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 12 ευρώ τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο για την οριζόντια μείωση του τέλους θα μειώσει και τα κόστη των πρόσθετων υπηρεσιών που πληρώνουν οι καταναλωτές, όπως για παράδειγμα τα πακέτα data, πέρα αυτών του συμβολαίου. Και αυτό διότι το τέλος κινητής προστίθεται και σε όλες τις πρόσθετες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ περιλαμβάνεται και η επέκταση της αναστολής πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης 10% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.


 Capital.gr του Κώστα Κετσιετζή