MY KTEO

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Β. Αποστόλου: Επείγει η διεύρυνση της ΠΝΠ για τις πυρκαγιές της Β. Εύβοιας ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες


Τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 στη Λίμνη Ευβοίας, με θέμα: Προτάσεις για μέτρα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης πυρόπληκτων περιοχών ΠΕ Εύβοιας:

«Είναι η τρίτη σε 5 ημέρες εκδήλωση για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας που συμμετέχω και η κωδικοποίηση που έχω κάνει αναδεικνύει ως μείζονα 2 ζητήματα, την κάθαρση, δηλαδή την απόδοση των ευθυνών, και θέλω να πιστεύω ότι έχει πάρει το δρόμο της και τη στήριξη των πολιτών με την καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων, που όλα δείχνουν ότι όχι μόνο καθυστερούν, αλλά και δεν επαρκούν .

Γίνομαι πιο σαφής. Λίγες μέρες μετά τις πυρκαγιές η Κυβέρνηση έχοντας μια ανεπαρκή γνώση της κατάστασης εκδίδει μια ΠΝΠ που από τη πρώτη στιγμή φάνηκε ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες.

Γι αυτό και ακολούθησαν κάποιες τροπολογίες που πάλι δεν τις κάλυψαν γιατί τα μέτρα έχουν κυρίως επιδοματικό χαρακτήρα ,προκειμένου η Κυβέρνηση να απαντήσει στο επικοινωνιακό δίλημμα ότι προχωράει στην άμεση ενίσχυση των ανθρώπων, έναντι του μελλοντικού σχεδιασμού.

Χρειάζεται άμεσα :

-Να βελτιωθεί η τροπολογία η 1046 /91 που προβλέπει τη δυνατότητα προσφοράς, από την τουριστική επιχείρηση, στον πελάτη ή στην τουριστική επιχείρηση κατά περίπτωση, ισόποσου πιστωτικού σημειώματος 18μηνης ισχύος, αντί της επιστροφής χρημάτων. Είναι μεγάλος ο αριθμός των τουριστικών επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας που έχουν ήδη επιστρέψει τα χρηματικά ποσά με αποτέλεσμα η ρύθμιση να είναι για αυτούς άνευ αντικειμένου. Αποτελεί λοιπόν ανάγκη η Κυβέρνηση να μεριμνήσει, ώστε και οι επαγγελματίες αυτοί να τύχουν κάποιας πρώτης αρωγής και στη συνέχεια να εξασφαλισθεί η οικονομική ρευστότητα που θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν και να επαναλειτουργήσουν.

-Να αντιμετωπιστούν, η διαγραφή των βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, αλλά και όσων βεβαιωθούν έως το τέλος του 2021,είτε είναι ρυθμισμένες είτε όχι.

- Να επεκταθεί σε όλους τους δημότες των δύο Δήμων, η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

-Να ανασταλούν οι δόσεις όλων των δανείων, καθώς και οι πλειστηριασμοί για 5 έτη. 

Θα σταθώ ειδικά σε μερικά τοπικά επαγγέλματα, όπως είναι οι κτηνοτρόφοι που πρέπει  άμεσα και χωρίς αποκλεισμούς να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις.  Το άμεσα είναι εντός Οκτωβρίου και απαιτεί  τη κινητοποίηση του  ΟΠΕΚΕΠΕ και το χωρίς αποκλεισμούς θα γίνει αν  όσοι έχουν χάσει περισσότερα ζώα από αυτά που έγιναν δεκτά στην καταγραφή  ενημερωθούν, ότι μπορούν να καταθέσουν, όταν πληρωθούν, ένσταση. Είναι δικαίωμά τους. Είναι αδιανόητο να ζητούνται για το 100% των απολεσθέντων ζώων αποδεικτικά στοιχεία.

Για τους μελισσοκόμους εκτός από τα μελισσοσμήνη τους πρέπει να υπάρξει πρόνοια να αποζημιωθούν και για τις κυψέλες που καταστράφηκαν.

Άμεσα δε πρέπει να καλύπτονται  οι ανάγκες για ζωοτροφές και στους δύο κλάδους .

Έχουν καταστραφεί  περισσότερα από 250.000 ελαιόδενδρα . Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ΠΣΕΑ με έγκριση της Ε. Επιτροπής. Αρκεί να κινηθεί ο αρμόδιος Υπουργός.

Για τους ρητινοκαλλιεργητές η παραμονή τους στα χωριά τους με τη διασφάλιση της επιβίωσής τους, απαιτεί την κάλυψη του εισοδήματός τους από την επιδότηση και την ενίσχυση λόγω καταστροφής ή απώλειας της παραγωγής τους. Για τους άνω των 55 είναι και η πρόωρη συνταξιοδότηση. Βέβαια έχω και την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να μπουν και οι ίδιοι, όπως και όλοι οι δασεργάτες της περιοχής, στην ενεργό διαχείριση και αναγέννηση των καμένων.

Μια και μιλάμε για την ρητινοκαλλιέργεια οφείλουμε να προσεγγίσουμε ένα επάγγελμα που είναι συνδεδεμένο με τα δάση της Χαλεπίου πεύκης. Το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι αν η αγορά χρειάζεται το συγκεκριμένο προϊόν.

Η δική μου προσέγγιση, γιατί το έχω ψάξει, είναι ναι. Η ζήτηση του ρετσινιού σε παγκόσμια κλίμακα είναι πάντα μεγαλύτερη από την προσφορά. Το πρόβλημα είναι στην μεταποιητική βιομηχανία, που ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δει η Ειδική Επιτροπή, ακόμη και μέσα από μια μελέτη.

Η κραυγή αγωνίας των κατοίκων για την επόμενη μέρα είναι ακριβώς αυτή «θέλουμε να μείνουμε στις ρίζες μας, να συνεχίσουμε τη δουλειά που είχαμε ή και μια άλλη, που θα μας διασφαλίζει την επιβίωσή μας.

Σε αυτά μπορούμε να απαντήσουμε Ναι, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η περιοχή παράλληλα με την περιβαλλοντική αποκατάσταση, να στηριχτεί σε δύο τομείς που προσφέρουν τις απαραίτητες δυνατότητες: στον τουριστικό και τον αγροτικό.»