MY KTEO

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Παράθυρο για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού


Σενάρια για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, εντός του 2022 –πέραν του 2% που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου– πυροδοτούν οι εκτιμήσεις για υψηλότερους από το αναμενόμενο ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να αφήνει την Παρασκευή ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα, προανήγγειλε επιπλέον μέτρα στήριξης εργαζομένων και ανέργων το επόμενο διάστημα – πέραν των όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. 

Δράσεις 1 δισ. ευρώ
Συνολικά, η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης το περασμένο Σάββατο, και αφορούν δράσεις που θα υλοποιηθούν από το υπουργείο Εργασίας, κοστολογούνται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο και αφορούν νέους, ανέργους, εργαζομένους αλλά και εργοδότες. Παρουσιάζοντάς τα δε, χθες, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι αφορούν 3 κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, την ενίσχυση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, τη μείωση των επιβαρύνσεων στην εργασία και τη βελτίωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων. 

Οπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να «φύγει η οικονομία μπροστά» και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Αναφερόμενος ειδικά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 2% εντός του 2022, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως η κυβέρνηση έφτασε στην απόφαση αυτή, αφού στάθμισε όλα τα δεδομένα που ίσχυσαν εντός του 2021. Ομως, όπως είπε, η νέα διαδικασία διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022 και αφού ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις των αρμοδίων φορέων, η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί και «θα υπάρξει αντανάκλαση της πρόθεσης της κυβέρνησης να δοθεί κοινωνικό μέρισμα». «Βούληση και εισήγησή μας είναι το αυξημένο κοινωνικό μέρισμα να αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό», κατέληξε ο υπουργός. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες συζητήσεις για σημαντικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, ελέω και της ανόδου του πληθωρισμού, έχουν ξεκινήσει και σε Γαλλία και Ισπανία, ενώ το 2021, 17 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού, εκ των οποίων οι 14 τον είχαν αυξήσει και το 2020 σε σχέση με το 2019. 

Ικανοποίηση εξέφρασε ο κ. Χατζηδάκης όσον αφορά τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας, σημειώνοντας ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης μέχρι σήμερα παρουσιάζεται μια αποκλιμάκωση της τάξεως των τριών ποσοστιαίων μονάδων. Βέβαια, παραδέχθηκε ότι το ποσοστό του 14,2% που ανακοινώθηκε για τον Ιούλιο είναι ένα υψηλό ποσοστό, ενώ εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό των ανέργων νέων. 

«Το πρώτο ένσημο»
Για τον λόγο αυτό, ιδιαίτερη σημασία φαίνεται πως δίνουν στην κυβέρνηση στο πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας από «το πρώτο ένσημο», το οποίο, όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, θα συνοδεύεται από ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας, αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν για όλα τα υπόλοιπα προγράμματα. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα καθοριστούν αφού ψηφιστεί η σχετική νομοθετική διάταξη, όμως σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού και με άλλα προγράμματα, όπως αυτό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100%, που από 100.000 επεκτείνεται στις 150.000 θέσεις εργασίας. Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί σε 28 εκατ. ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. ευρώ για το 2023 και εκτιμάται ότι θα μπορούν να «καλυφθούν» 35.000 νέοι. Αν υπάρξει επιπλέον ενδιαφέρον, θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός. 

Επιδότηση εισφορών
Οσο για το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, που επεκτείνεται ώστε συνολικά να καλυφθούν 150.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ήδη, μέσω αυτού έχουν βρει δουλειά πάνω από 80.000 άνεργοι, εκ των οποίων οι 8.037 είναι μακροχρόνια άνεργοι και κατά συνέπεια δίδεται επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ. Σήμερα, 55.000 εργαζόμενοι κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος.

Αναφερόμενος στη διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και κατά το 2022, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι ισχύει η προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. για συνολική μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, εντός της τετραετίας. Ηδη έχει επιτευχθεί η μείωση κατά 3,9 μονάδες και απομένει 1,1 μονάδα.

Μάλιστα, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι οι απώλειες ύψους 816 εκατ. ευρώ για τον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό χωρίς να μειώνονται οι ανταποδοτικές παροχές των ασφαλισμένων ούτε η αποτελεσματικότητα των δράσεων του ΟΑΕΔ.

Σωρευτικά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η μείωση των εισφορών και της φορολογίας, σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, οδηγούν σε σημαντικές αυξήσεις του διαθέσιμου εισοδήματος. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με μεικτό μισθό 700 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 160 ευρώ. Εργαζόμενος με μηνιαίο μεικτό μισθό 1.000 ευρώ θα έχει ετήσιος όφελος 355 ευρώ, ενώ στην περίπτωση μισθού 2.000 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι της τάξης των 691 ευρώ.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ