Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Ριζότο με μελιτζάνες

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Ριζότο με μελιτζάνες


Υλικά Συνταγής:
3 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σπασμένη σκ. σκόρδο
1 ½ φλ. ρύζι αρμπόριο
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
5 φλ. ζωμός κότας
1/2 φλ. ψιλοτριμμένο κεφαλοτύρι
αλάτι
πιπέρι
3 καπνισμένες μελιτζάνες (μόνο τη ψίχα)
Για τα ντοματίνια
μακρόστενα - κατακόκκινα ντοματίνια
ελαιόλαδο
λίγο μπαλσάμικο
φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι
Για γαρνίρισμα
σαλάτα ρόκας
φλούδες γραβιέρας
κυβάκια μελιτζάνας σοτέ

Εκτέλεση:
Για το καλοκαιρινό ριζότο με μελιτζάνες, συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά μας. Στη συνέχεια για το ριζότο με μελιτζάνες.

Λιώνουμε σε τηγάνι βαθύ τις 2 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και διαβάζουμε τα μυστικά επιτυχίας για τέλειο ριζότο. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο. Αφήνουμε για 1′ και αφαιρούμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για 2′-3′ να λαδωθεί το ρύζι. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε από 1/2 φλ. ζεστό ζωμό τη φορά. Κάθε φορά που πίνει τα υγρά το ρύζι προσθέτουμε τον επόμενο ζωμό. Η διαδικασία διαρκεί 20′-25′ περίπου μέχρι το ρύζι να χυλώσει εξωτερικά και να είναι al dente στην καρδιά του.

Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τη ψίχα καπνιστής μελιτζάνας και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε. Τέλος, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι, την τελευταία κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς.

Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα και γαρνίρουμε κάθε πιάτο στην κορυφή με ψητά ντοματίνια σαλάτα, με μικρά φύλλα ρόκας και λίγες φλούδες γραβιέρας.

Για τα ψητά ντοματίνια
Διαλέγουμε μακρόστενα κατακόκκινα ντοματίνια, τα κόβουμε στη μέση, τα αραδιάζουμε σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγο μπαλσάμικο. 

Ψήνουμε στους 200ºC για 20′. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε πολλά φαγητά ή σαλάτες για να ενισχύσουμε τη γεύση ενός πιάτου.


argiro.gr