MY KTEO

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Εφορία: Πληρωμές "χωρίς ανάσα" - Ο ΕΝΦΙΑ και το ημερολόγιο των ραντεβού


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάλουν οι φορολογούμενοι καταβάλλοντας 7,8 δισεκ. ευρώ αρχίζοντας, όπως κάθε χρόνο, από το Σεπτέμβρη μια μακρά σειρά πληρωμών φόρων.

Έτσι το δεύτερο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα συνεχόμενα ραντεβού με την εφορία αρχής γενομένης από τρεις δόσεις για το φόρο εισοδήματος και την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρους Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 6 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις ενώ εκκρεμεί η υποβολή ποσοστού μικρότερου του 5% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων. Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Οικονομικών ο ρυθμός υποβολής είναι ιδιαίτερα αυξημένος το τελευταίο διήμερο, φθάνοντας περίπου τις 100.000 δηλώσεις ημερησίως. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάρτηση μέχρι το τέλος του μήνα των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Στο φόντο αυτό οι φορολογούμενοι καλούνται:
  • Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου να καταβάλουν περίπου 540 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσουν την πρώτη και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Οι καταβολές αυτές αφορούν περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενους που δεν έχουν προχωρήσει σε πληρωμή της πρώτης δόσης ή της εφάπαξ καταβολής που μπορούσε να γίνει με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Αυγούστου.
  • Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, επίσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την 3η δόση του φόρου εισοδήματος. Το ποσό συνολικά ανέρχεται στα 270 εκατ ευρώ.
  • Στη συνέχεια μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθεί μια νέα δόση φόρου εισοδήματος ενώ οι υπόλοιπες τέσσερεις, σε μηνιαία βάση, καταβάλλονται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022 Το ποσό που προσδοκά το κράτος να εισπράξει από αυτές τις 5 δόσεις του φόρου εισοδήματος, που ξεκινούν από το τέλος Οκτωβρίου, ανέρχεται στα 1,6 δισ. ευρώ περίπου.
  • Επίσης μέχρι τις 30 Σεπτέμβριου θα πρέπει να καταθέσουν τον οβολό τους στο κρατικό ταμείο περίπου 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι, για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ . Στη συνέχεια οι πληρωμές γίνονται ανά μήνα στα τέλη Οκτωβρίου 2021, Νοεμβρίου 2021, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2022. Το συνολικό ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα πρέπει να καταβάλουν υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ. Βέβαια δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα για διπλή δόση ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο ώστε να μην συμπέσουν οι πληρωμές της διπλής δόσης φόρου εισοδήματος του Σεπτεμβρίου με την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ.
  • Επίσης εντός του Νοεμβρίου ξεκινά η διαδικασία για τα τέλη κυκλοφορίας. Πάνω από 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να πληρώσουν ένα ποσό που ανέρχεται στα σε 1,1 δισ. ευρώ.
Για το βουνό υποχρεώσεων αυτό απαιτείται μια αυξημένη ρευστότητα που βέβαια πάντα δεν είναι εφικτό να υπάρχει. Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν την πάγια ρύθμιση με 24 μηνιαίες δόσεις, που όμως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων έχει ένα σχετικό επιτόκιο. Δηλαδή εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει το χρέος του σε 13-24 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως.

Επίσης υπάρχει η δυνατότητα της εφάπαξ εξόφλησης των φόρων με πιστωτική κάρτα και με αποπληρωμή του ποσού στη τράπεζα σε 12 άτοκες δόσεις.

Σε όλα τούτα από τη νέα χρονιά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την εκκίνηση των πληρωμών για τα κορονοχρέη, που άλλωστε θα αποτελέσει και για πολλούς ένα κρίσιμο crash test.



News247.gr