MY KTEO

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Β.Εύβοιας: Όπως λέει ο λαός μας «το θαύμα κρατάει λίγες μέρες»

 

Σε ιδιωτικές εταιρείες μοιράζονται τα έργα αποκατάστασης στη Βόρεια Εύβοια που καταστράφηκε από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού. Μάλιστα, ορίστηκε «ανάδοχος αποκατάστασης με σκοπό την

εκτέλεση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας» και προστασίας του εδάφους από την διάβρωση μια εταιρεία που ασχολείται με αιολικά πάρκα και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών!

 

«Όπως λέει ο λαός μας "το θαύμα κρατάει λίγες μέρες"… Έτσι και με την πράξη ορισμού αναδόχου αποκατάστασης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαμε από την πρώτη στιγμή για το καθεστώς των αναδόχων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Πυροπλήκτων Β. Εύβοιας.

 

Σημειώνει πως «δεν ξεκινάει κανένα έργο αν δε βρεθεί ανάδοχος. Αυτή τη στιγμή μόνο για τη μελέτη της Λίμνης υπάρχει ενδιαφέρον ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται στα αζήτητα μέχρι να του έρθει κανενός ομίλου να "φιλοτιμηθεί". Βέβαια, το "φιλότιμο" όταν αναφερόμαστε σε ομίλους, δεν είναι τίποτα άλλο από τα σάλια τους που τρέχουν για τις μπίζνες με φούντες που ανοίγουν στις πλάτες μας». Υπογραμμίζει δε πως η εταιρεία που ορίστηκε ανάδοχος για το συγκεκριμένο έργο «είναι μια εταιρεία που έχει ξεχερσώσει χιλιάδες στρέμματα δάσους για να στήσει ανεμογεννήτριες».

 

Επίσης αναφέρει πως «το καθεστώς της αναδοχής δεν εγγυάται τις εργασιακές σχέσεις, δεν εγγυάται ότι η δουλειά όσων από εμάς δουλέψουν στα έργα θα πληρωθεί. Ήδη από τη συμφωνία που είχαμε κάνει με τον υπουργού Σκρέκα για 6 ευρώ το τρέχον μέτρο έχει υποστεί μείωση στα 4,2 ευρώ το τρέχον μέτρο για τα κορμοδέρματα και η πληρωμή των ασφαλίστρων θα γίνει από τη τσέπη των ρετσινάδων», αλλά και πως «οι μελέτες και οι ανάδοχοι, είναι μόνο για τα αντιδιαβρωτικά έργα, δηλαδή για έργα για τη συγκράτηση του εδάφους και των σπόρων. Αυτά τα απαραίτητα έργα για την αποκατάσταση του δάσους, δεν προστατεύουν από τις πλημμύρες. Τα αντιπλημμυρικά έργα σαν πιο ακριβά δεν τα προϋπολογίζουν φαίνεται πως αυτά τους πέφτουν "ακριβά" και οι ζωές μας "φτηνές"».

 

«Άρα η σούμα είναι…μεροκάματα πείνας για όσο- όταν και άμα βρίσκουν οι όμιλοι την ευκαιρία να αρπάξουν, ανάδοχοι που προσδοκούν αντισταθμιστικά για τις "χορηγίες" τους και το κυριότερο καμία αντιπλημμυρική προστασία για το λαό της Βόρειας Εύβοιας» επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή.

 

Ξεκαθαρίζει πως «σε αυτή την προκλητική κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης απαντάμε με δυνάμωμα του αγώνα μας! Καμία εμπιστοσύνη! Καμία αναμονή! Ο χρόνος μετράει αντίστροφα» και υπενθυμίζει την κινητοποίηση της Παρασκευής 17 Σεπτέμβρη στην περιφέρεια Στερεάς στη Χαλκίδα στις 6 μ.μ. όπου θα συμμετέχουν σωματεία της Χαλκίδας και οι πλημμυροπαθείς του Ληλαντίου και Ψαχνών.