MY KTEO

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Καταργούν τα τεκμήρια οι αφορολόγητες δωρεές!


Την ουσιαστική αχρήστευση των τεκμηρίων σηματοδοτεί η ρύθμιση για τις αφορολόγητες δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 ευρώ, μεταξύ συγγενών, που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Έτσι, χιλιάδες φορολογούμενοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κάλυψης των τεκμαρτών τους δαπανών ή χρησιμοποιούν «μαύρο» και αφορολόγητο χρήμα θα μπορούν, με μία «δωρεά» από τους γονείς ή τους παππούδες, ή το αντίστροφο να καλύπτουν με άνεση τα τεκμήρια.

Η υπόθεση αφορά στις αφορολόγητες δωρεές χρηματικών ποσών, έως 800.000 ευρώ, εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και θα νομοθετηθεί σύντομα, ώστε να ισχύσει, όπως έχει ανακοινωθεί, από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Αυτό σημαίνει, ότι οι δωρεές χρημάτων που θα γίνονται από την ημερομηνία αυτή και μετά θα είναι αφορολόγητες.

Σήμερα οι δωρεές χρηματικών ποσών φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ, όταν είναι προς τέκνα, εγγόνια, συζύγους ή γονείς, εκτός εάν τα χρήματα δίδονται από γονείς προς τέκνα και προορίζονται για αγορά πρώτης κατοικίας από τα τέκνα, οπότε στην περίπτωση αυτή ισχύει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ.

Πως αχρηστεύονται τα τεκμήρια
Οι δωρεές χρηματικών ποσών χρησιμοποιούνται κατά κόρον για την κάλυψη των τεκμηρίων, για όσους έχουν πρόβλημα.

Όμως μέχρι τώρα, υπήρχε φόρος 10%. Συγκεκριμένα, η νομοθεσία προβλέπει ότι η απόκτηση χρηματικών ποσών από δωρεά ή γονική παροχή υπόκειται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται αυτοτελώς με συντελεστή 10%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στην Α΄ κατηγορία, με συντελεστή 20%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Β΄ κατηγορία και με συντελεστή 40%, προκειμένου για δικαιούχους που υπάγονται στη Γ΄ κατηγορία.

Παράδειγμα, ο γονέας που ήθελε να βοηθήσει το παιδί του να αποφύγει τη φορολογία λόγω τεκμηρίων του έκανε μια δωρεά π.χ. 30.000 ευρώ, για την οποία, όμως, πλήρωνε φόρο 3.000 ευρώ.

Επίσης, το ποσό που δώριζε, αποτελούσε τεκμήριο για τον ίδιο, το οποίο προσαύξανε την τεκμαρτή του δαπάνη. Εφόσον όμως το κάλυπτε από τα εισοδήματα του τρέχοντος φορολογικού έτους ή από εισοδήματα προηγούμενων ετών, δεν είχε πρόβλημα και διευκόλυνε και το παιδί του να αποφύγει την τεκμαρτή φορολόγηση.

Φυσικά, μετρούσαν το κόστος του φόρου δωρεάς σε συνάρτηση με τον φόρο που θα πλήρωνε το παιδί με βάση την τεκμαρτή φορολόγηση και ολοκλήρωναν τη δωρεά μόνο εάν ο φόρος της δωρεάς ήταν λιγότερος.

Στο εξής, η διευκόλυνση των μελών της οικογένειας να αποφύγουν τα τεκμήρια θα γίνεται χωρίς κόστος, αφού δεν υπάρχει το «πέναλτι» του 10% επί του ποσού που δωρίζεται.

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο των δωρεών χρηματικών ποσών θα ισχύει τόσο από γονείς και παππούδες προς παιδιά και εγγόνια, συζύγους, αλλά και το αντίστροφο.

Δηλαδή αν έχει ο πατέρας πρόβλημα με τα τεκμήρια, θα μπορεί να τον βοηθήσει το παιδί, για να τα αποφύγει.

Τι ελέγχει η ΑΑΔΕ στις δωρεές
Σύμφωνα με τις εντολές της ΑΑΔΕ, επειδή ο λόγος των δωρεών χρηματικών ποσών είναι προφανής και συγκεκριμένα η κάλυψη των τεκμηρίων, ενδέχεται οι φορολογικές αρχές, να ελέγξουν την εικονικότητα της δωρεάς.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να ζητήσουν από τους δύο (δωρητή και λήπτη) να προσκομίσουν απόδειξη μεταφοράς των χρημάτων (κίνηση λογαριασμών) ώστε να αποδειχθεί πως η δωρεά αποτελεί πραγματικό γεγονός και πως έγινε το ίδιο οικονομικό έτος με την δαπάνη εκ μέρους του φορολογούμενου π.χ. μιας αγοράς ακινήτου, αυτοκινήτου, εταιρικών μεριδίων κ.λπ.


sofokleousin.gr