Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Πίτα του βοσκού

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Πίτα του βοσκού


Υλικά Συνταγής:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
3 καρότα ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. γάλα φρέσκο
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 συσκευασία (400 γραμ.) ντοματάκια ολόκληρα
2 δαφνόφυλλα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Για τον πουρέ πατάτας
1 κιλό πατάτες βρασμένες με τη φλούδα τους
1/2 φλ. φρέσκο γάλα χλιαρό
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:
Για την πίτα του βοσκού με πουρέ πατάτας και κιμά, ζεσταίνουμε πρώτα το ελιαόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα. 

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και ελάχιστο αλάτι για να αποβάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους, σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 6΄-7΄ να μαλακώσουν, αλλά όχι να πάρουν χρώμα. 

Προσθέτουμε το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1΄-2΄. Τότε προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα, περίπου 6΄-7΄.

Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, τις ντομάτες και το κρασί. Αφήνουμε να βράσουν για 2΄-3΄ σε δυνατή φωτιά. Τέλος προσθέτουμε το γάλα, που θα βοηθήσει το ραγού κιμά να μελώσει και θα του δώσει απίστευτη γεύση.

Σκεπάζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό, για 35΄-40΄. Στο τέλος θα έχει γίνει ο κιμάς μελωμένος και η σάλτσα πυκνή.

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταρτιέρα κεραμική και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Αδειάζουμε το ραγού με τον κιμά.

Για τον πουρέ πατάτας
Στο μεταξύ έχουμε βράσει τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με κουτάλα ή πιρούνι. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε τον πουρέ πατάτας πάνω στον κιμά και ψήνουμε την πίτα του βοσκού στους 200°C σε αντιστάσεις για 15΄. Χαμηλώνουμε στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40΄, μέχρι να ροδίσει ο πουρές.


argiro.gr