MY KTEO

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Εύβοια, ώρα μηδέν και πέντε λεπτά


Του Μ. Χατζηγιαννάκη*

Άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στον ενημερωτικό ιστότοπο newscenter.gr

Με τη φράση «ἔστιν οὖν τραγῳδία μίμησις πράξεως» ξεκινούσε ο Αριστοτέλης στην Ποιητική τον ορισμό της τραγωδίας στο αρχαίο θέατρο, χωρίς βέβαια να μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι ο ορισμός αυτός θα ταίριαζε απόλυτα με τα όσα βιώνει η Εύβοια τα τελευταία χρόνια. Κάθε καλοκαίρι, το νησί της Εύβοιας βιώνει μία τουλάχιστον τραγωδία, με μεγαλύτερες τις περσινές πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε εννέα συνανθρώπους μας και τη φετινή «megafire», που κατέκαψε μισό εκατομμύριο στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια.

Σχεδόν πενήντα ημέρες από το απόγευμα της 3ης Αυγούστου, όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά στο χωριό Δάφνη, και την τραγική εμπειρία να ζεις για εννέα ημέρες την πύρινη λαίλαπα από κοντά, ακόμα δεν γίνεται να καθαρίσει το μυαλό από αυτά που ζήσαμε όλες και όλοι στη Βόρεια Εύβοια. Σε όλα τα μήκη και πλάτη έμαθαν για την Εύβοια, είδε ο κόσμος συγκλονιστικές εικόνες, οι οποίες συνέβαλαν στη «μέθεξη» τού στην ανείπωτη τραγωδία που βίωσε το νησί και κατ’ επέκταση στις συγκινητικές πράξεις αλληλεγγύης.

Σκοπός του άρθρου δεν είναι να αναφερθώ στις ευθύνες και τα τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια, που ανάγκασε πάνω από 40.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Η κυβερνητική ανικανότητα και η ανυπαρξία έχουν ήδη επισημανθεί, έχουν μιλήσει ακόμα και τοπικές αρχές που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου, η γύμνια του κρατικού μηχανισμού αναδείχθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στη μάχη με τις φωτιές, όταν ο κόσμος της Εύβοιας αντέταξε τον ηρωισμό, το φιλότιμο και το κουράγιο του και πάλεψε με τα δικά του μέσα.

Η ώρα μηδέν πέρασε και φτάσαμε σήμερα στο και πέντε. Στο «και πέντε» για την επόμενη ημέρα της τραγωδίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι της περιοχής, κτηνοτρόφοι, ρητινοκαλλιεργητές, δασεργάτες, μελισσοκόμοι, αγρότες, μικροεπιχειρηματίες έχουν μείνει μετέωροι, περιμένοντας τη στήριξη από την Πολιτεία. Πολλά νοικοκυριά έχουν σοβαρό ζήτημα επιβίωσης, ωστόσο βασική μέριμνα της κυβέρνησης της ΝΔ εξακολουθεί να είναι η επικοινωνία. Για να εφαρμοστεί οποιοδήποτε σχέδιο ανασυγκρότησης της β. Εύβοιας σε βάθος ετών, θα πρέπει πρώτα να μην ερημώσει ο τόπος φέτος.

Και σε αυτό πειστικές απαντήσεις δεν υπάρχουν. Αντίθετα, υπάρχουν πολλά δείγματα ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι. Αποζημιώσεις για τους επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να πετάξουν το σύνολο των ευπαθών προϊόντων τους, αφού για 10 μέρες δεν είχαν ρεύμα, δεν προβλέπονται. Απάντηση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για τη νομοθέτηση του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης, άμεσα και για όσο χρόνο χρειαστεί για τους πληγέντες πού έχασαν τα μέσα βιοπορισμού τους, δεν δόθηκε. Δεν ενδιαφέρεται κανείς να μην κλείσουν τουλάχιστον τα σχολεία στα πυρόπληκτα χωριά. Γιατί να κλείσει φέτος το σχολείο στη Σκεπαστή; Γιατί να υποβιβασθούν αυτά του Ασμηνίου, των Βασιλικών, της Αγίας Άννας και της Λίμνης; Ο κόσμος παλεύει για να μείνει στον τόπο του και τέτοιες αφιλτράριστες κυβερνητικές αποφάσεις προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα της Εύβοιας και τον οδηγούν στην πόρτα της εξόδου.

Οι προκλήσεις δυστυχώς δεν σταματούν εκεί. Την προηγούμενη εβδομάδα αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» οκτώ νέες άδειες για αιολικά πάρκα στους δύο πυρόπληκτους Δήμους της Βόρειας Εύβοιας, εκ των οποίων μάλιστα η μία στο μοναδικό βουνό που σώθηκε από τη μεγάλη φωτιά, το Τελέθριο όρος! Οι αντιδράσεις σύσσωμων των τοπικών κοινωνιών υποχρέωσαν εντέλει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε άτακτη υποχώρηση, ωστόσο οι αλγεινές εντυπώσεις των Ευβοιωτών, για μια κυβέρνηση που πρώτη προτεραιότητα πάνω στα καμμένα έχει την κερδοφορία των νεόκοπων εθνικών εργολάβων, παραμένουν. Τι θα περίμενε  όμως κανείς από μια κυβέρνηση που ξεπούλησε τη ΔΕΗ στα ίδια συμφέροντα αντί πινακίου φακής;

Παράλληλα, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια αποφασίζονται ξαφνικά απευθείας αναθέσεις έργων στις πυρόπληκτες περιοχές με απλή απόφαση Περιφερειάρχη, χωρίς καμία θεσμική θωράκιση, τη στιγμή που στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει γίνει καμία αναμόρφωση, όχι μόνο για να ενταχθούν τα αντιπλημμυρικά, αλλά κυρίως το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο με τον βόρειο οδικό άξονα. Θεσμοί όπως η Περιφέρεια ψηλώνουν και κονταίνουν με προφορικές εντολές του Πρωθυπουργού και τροπολογίες και δυστυχώς όλα δείχνουν πως τα αναγκαία έργα στη βόρεια Εύβοια δεν θα πραγματοποιηθούν άμεσα και η επικοινωνία ούτε φωτιές σβήνει, ούτε πλημμύρες αποτρέπει.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουμε καταθέσει σαφείς προτάσεις, μεταξύ των οποίων το εισόδημα έκτακτης ανάγκης και η επίλυση του στεγαστικού προβλήματος μέσω του αποθεματικού από τον παλιό Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Κυρίως, όμως, εκπονούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη η ημέρα της Εύβοιας. Σκοπός μας είναι να μην επαναληφθεί καμία τραγωδία στην Εύβοια και να μην αναγκαστεί να φύγει κανένα νέο παιδί από τον τόπο του. Μένουμε στη Βόρεια Εύβοια, μένουμε στα χωριά μας, όμως, πρέπει να ενσκύψουμε όλοι και ειδικά η κυβέρνηση πάνω από τους πολίτες και να τους βοηθήσει.

Η τραγωδία της φωτιάς κατέβασε την αυλαία της, όμως στο «και πέντε», οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας ζουν την τραγωδία της καθημερινότητας και της αναμονής των αντιπλημμυρικών έργων.

Στις «και μισή» τα νέα παιδιά θα φύγουν.

Η ώρα τρέχει και πρέπει όλοι να δουλέψουμε, αν θέλουμε η Βόρεια Εύβοια να αναγεννηθεί με τους κατοίκους της παρόντες.

*Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης είναι βουλευτής Ευβοίας & αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης