MY KTEO

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Μπιφτέκια στη σχάρα της Αργυρώς


Υλικά Συνταγής:
500 γραμ. μοσχάρι για κιμά
250 γραμ. χοιρινό για κιμά
250 γραμ. αρνί για κιμά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 κ.σ. σουμάκ (θα το βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών)
1 κ.σ. ρίγανη
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. γιαούρτι
1 φλ. φρυγανιά χωρίς γλουτένη ή νιφάδες βρώμης
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε τα μπιφτέκια στη σχάρα ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει μια φορά τον κιμά στην μηχανή αλέσεως. Ιδανικά, για ζουμερά μπιφτέκια στη σχάρα χρειαζόμαστε κιμά από ελιά ή και λίγη λάπα μοσχαριού.
 
Βάζουμε σε μπολ τον κιμά από μοσχάρι, χοιρινό κ αρνί. Τρίβουμε πάνω στον κιμά τα κρεμμύδια την ζουμερή ντομάτα και το σκόρδο. Περιχύνουμε τον κιμά με το ξίδι και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με το σουμάκ, τη ρίγανη, και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι κ το πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά για μπιφτέκια. Προσθέτουμε τη βρώμη ή τη φρυγανιά λίγη-λίγη, όχι όλη μαζί. Ο κιμάς για μπιφτέκια πρέπει να είναι αφράτος κ εύπλαστος.

Αφού ζυμώσουμε καλά τον κιμά για τα μπιφτέκια, τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο το λιγότερο για 30 λεπτά. Ετοιμάζουμε την φωτιά για το ψήσιμο. Λαδώνουνε ελαφρά με λίγο χαρτί κουζίνας την σχάρα που θα ψήσουμε.

Πλάθουμε 10 μπιφτέκια και τα ψήνουμε στη σχάρα BBQ γκαζιού ,κάρβουνα ή σχαροτήγανο. Ψήνουμε τα μπιφτέκια χωρίς να τα πιέζουμε πάνω στη σχάρα. Ψήνουμε από 5′ μέχρι για 7′ λεπτά από κάθε πλευρά. Κάθε 1-1/2 με 2′ γυρνάμε με σπάτουλα τα μπιφτέκια στην σχάρα ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και να βγουν ζουμερά.

Όταν ψηθούν τα μπιφτέκια τα βγάζουμε με σπάτουλα σε πιάτο. Εναλλακτικά ψήνουμε στο φούρνο στους 200 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 15’ λεπτά. Καλό θα είναι να τα βάλουμε σε σχάρα μέσα σε ταψάκι για να ξεροψηθούν σαν μπιφτέκια σχάρας.

Μυστικά για νόστιμα μπιφτέκια
  • Αν πρόκειται να ζυμώσετε κιμά για μπιφτέκια και να μείνει όλη την νύχτα στο ψυγείο για το αυριανό τραπέζι ο κιμάς θα πάρει βαριά μυρωδιά από το κρεμμύδι. Γι’ αυτό, κάντε το εξής:
  • Αντί να τρίψετε το κρεμμύδι, ψιλοκόψτε το και περάστε το λίγο από το τηγάνι. Αφού κρυώσει το βάζετε στον κιμά κανονικά κ ζυμώνετε τα μπιφτέκια.
  • Ζεσταίνουμε δηλαδή ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το αφήνουμε για 8-10 λεπτά, να γίνει διάφανο και να μαλακώσει καλά. Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στον κιμά.
  • Αυτό ισχύει για κάθε μείγμα κιμά που θέλετε να ζυμώσετε την προηγούμενη μέρα για το αυριανό σας τραπέζι. Έτσι θα μπιφτέκια δεν θα βαρύνουν αλλά θα μοσχοβολούν.
  • Συνοδεύστε τα μπιφτέκια σας με πουρέ πατάτας ή με δροσερή σαλάτα κους κους.

argiro.gr