MY KTEO

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

H Ε.Φ.Ε.Ε. Εύβοιας στέκεται στο πλευρό των λογιστών της Βόρειας Εύβοιας


H  Ε.Φ.Ε.Ε. Εύβοιας στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων Λογιστών της Βόρειας Εύβοιας που συνεχίζουν να δίνουν σε αντίξοες συνθήκες μάχη για να ορθοποδήσει ο τόπος τους, να δοθούν άμεσα και χωρίς κόφτες οι αποζημιώσεις  και να μην κινδυνεύσει κανένας με πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης, η αποκλεισμού από το πρόγραμμα αποζημιώσεων «Αρωγή». 

Όλο αυτό το διάστημα το Δ.Σ. της ΕΦΕΕΕ συναντήθηκε με συναδέλφους της Β. Εύβοιας και είναι σε συνεχή επαφή με σκοπό την καταγραφή των προβλημάτων, ελλείψεων και ασαφειών των διαφόρων «πλατφορμών» και διαδικασιών, τα οποία και κοινοποιεί στα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς καθώς και λοιπά αιτήματα παρατάσεων και διευκολύνσεων σχετικά με τις ΔΦΕ και την πληθώρα των υπολοίπων δηλωτικών υποχρεώσεων για φορολογικά, ασφαλιστικά, αποζημιώσεις πυρόπληκτων κλπ. 

Καταθέτουμε κατωτέρω την αγωνία τους και τους προβληματισμούς τους. 

Στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας από τις πυρκαγιές τα γραφεία μας παρέμειναν κλειστά κατά μέσο όρο ένα δωδεκαήμερο καθώς είχαν εκκενωθεί τα χωριά μας και στην επάνοδο δεν υπήρχε ηλεκτροδότηση, ύδρευση, τηλέφωνο και ίντερνετ παρά μόνο καπνός και στάχτες. Επίσης μετά τον δεκαπενταύγουστο έχουμε ημερήσιες διακοπές ηλεκτροδότησης επειδή τα συνεργεία αντικαθιστούν καμένες κολώνες και δε μπορούμε να εργαστούμε. Ειδικά στην περιοχή μας έγιναν ολοήμερες διακοπές ηλεκτροδότησης μετά την πυρκαγιά, τουλάχιστον  για επτά ημέρες. Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος και internet λόγω των επισκευών των υποδομών (καλώδια ΔΕΗ , ΟΤΕ κλπ) όπως έχει ειπωθεί αρμοδίως θα συνεχίζονται μέχρι το τέλος του έτους. 

 Τις λιγοστές μέρες που προσπαθούμε να εργαστούμε εκατοντάδες πυρόπληκτοι πελάτες βομβαρδίζουν τα γραφεία μας προκειμένου να γίνουν αιτήσεις στο «αρωγή» καθώς και για ενημέρωση αφού κάηκαν ολοσχερώς σπίτια και περιουσίες.

Όλος ο Αύγουστος για εμάς δεν ήταν μήνας εργασίας , αλλά αποχής από τα καθήκοντά μας λόγω ανωτέρω βίας. Με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων την 10/9/2021 αντί της 30/9/2021 τουλάχιστον, όπως τεκμηριωμένα έχει προταθεί από όλους τους φορείς του κλάδου, πείτε μας …πόσες ώρες να δουλέψουμε για να καταφέρουμε να  τελειώσουμε ….φορολογικές δηλώσεις , ταυτόχρονα να κάνουμε αιτήσεις στο site «αρωγή» για τους συνανθρώπους μας που τους έχουν καεί περιουσιακά στοιχεία , αιτήσεις σε απολυμένους που κάηκε η επιχείρηση που δούλευαν για να πάρουν ταμείο ανεργίας από τον ΟΑΕΔ , καθώς ο ΟΑΕΔ δεν έχει αρμοδιότητα για τέτοιες αιτήσεις  , υποβολή φακέλου στην περιφέρεια για οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων που κάηκαν οι εγκαταστάσεις τους ,αναστολές συμβάσεων εργασίας λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή , υποβολή τρεχουσών φορολογικών & ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Όλα αυτά σε ένα θολό τοπίο ασαφειών  και τεχνικών προβλημάτων λειτουργίας της πλατφόρμας.

Με τον κίνδυνο των  προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων προ των πυλών, αντί της στήριξης από την πολιτεία. Πώς θα  μπορέσουμε να δούμε στα μάτια αυτούς τους ανθρώπους  την επόμενη μέρα , στις 11/9/2021 & να τους πούμε…. συγνώμη δεν κατάφερα να σου στείλω την φορολογική δήλωση & έχεις πρόστιμο.

Οι λογιστές – φοροτεχνικοί δουλεύουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα με εξαντλητικά ωράρια σε βάρος της υγείας μας της οικογένειας και του προσωπικού αναγκαίου χρόνου ξεκούρασης . Για τους λογιστές της Β. Εύβοιας τα όρια αντοχής έχουν εξαντληθεί με τον όγκο των επι πλέον δηλωτικών υποχρώσεων που προκύπτουν από τα μέτρα στήριξης . Μονόδρομος πλέον είναι:

→  Να δοθεί άμεσα η απόφαση για παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 31/12/2021 για τους φορολογούμενους των πυρόπληκτων Δήμων καθώς και των υπόλοιπων δηλωτικών υποχρεώσεων και όχι μόνο η αναστολή πληρωμών

→  Βάση του αρ.16 της Π.Ν.Π. 13/8/2021, να γίνει εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για το 2021 και για τα ακίνητα των δύο πυρόπληκτων Δήμων, χωρίς υποβολή αίτησης απαλλαγής, για δε τα έτη 2022-2023 να γίνουν οι αιτήσεις απαλλαγής έως τις 31/12/2021.

Επιπρόσθετα :

→ Καταληκτική ημερομηνία των φορολογικών δηλώσεων, για όλους τους φορολογούμενους στις 30/09/2021.