MY KTEO

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Συντάξεις: Αυξήσεις και αναδρομικά για παλαιούς και νέους συνταξιούχους - O «χάρτης» πληρωμών


Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή των αναδρομικών σε χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 έτη ασφάλισης και αναμένουν εδώ και μήνες τις αυξήσεις από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους με βάση το νόμο Βρούτση.

Αυξήσεις και αναδρομικά για  παλαιούς και νέους συνταξιούχους περιλαμβάνει το τελικό πακέτο του επανυπολογισμού συντάξεων για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Οι αυξημένες συντάξεις θα πληρωθούν σταδιακά από Σεπτέμβριο ως και Δεκέμβριο.

Τα αναδρομικά 23 μηνών στους παλαιούς συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016 θα καταβληθούν με εμβόλιμη πληρωμή στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Βασική προϋπόθεση βέβαια, είναι να έχουν χρόνο ασφάλισης μεταξύ 30,1 και 40 έτη, και ο επανυπολογισμός να έχει βγάλει μεγαλύτερη αύξηση από την προσωπική τους διαφορά (αν είχαν).

Οι νέες αυξημένες συντάξεις θα δοθούν τον Οκτώβριο με τις συντάξεις Νοεμβρίου.

Τον Οκτώβριο (με τις συντάξεις Νοεμβρίου) θα καταβληθούν αναδρομικά και αυξήσεις σε 150.000 παλαιούς συνταξιούχους και σε 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν. 

Κατά τάλλα οι συνταξιούχοι θα πιστωθούν τις συντάξεις Οκτωβρίου στις κάτωθι ημερομηνίες:

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το AΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Τρίτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Τετάρτη θα καταβληθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Οι δικαιούχοι των αυξήσεων από τις τρεις κατηγορίες, είναι:
-Οι παλαιοί συνταξιούχοι πριν από τον Μάιο του 2016
-Οι νέοι συνταξιούχοι από 13 Μαΐου 2016 ως 30 Σεπτεμβρίου 2019
-Οι νεότεροι συνταξιούχοι από 1ης Οκτωβρίου 2019 και μετά, που θα λάβουν αυξημένες επίσης συντάξεις με επανυπολογισμό των ποσών που έχουν πάρει ως οριστική σύνταξη

Οι αυξήσεις προέρχονται από τις αλλαγές που έγιναν στα ποσοστά υπολογισμού των συντάξεων από τα 30 έτη και πάνω με το νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), με τον οποίο αντικαταστάθηκαν τα ποσοστά υπολογισμού του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), τα οποία ήταν μικρότερα και έβγαζαν μικρότερες συντάξεις.


protothema.gr