MY KTEO

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Με κωδικούς Taxisnet η πρώτη hi-tech απογραφή στο gov.gr


Έναν ατομικό φάκελο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή θα βρει -σε περίπου ενάμιση μήνα- κάθε νοικοκυριό της χώρας στο κατώφλι του σπιτιού του.

Θα περιέχει μια επιστολή με την οποία η ΕΛΣΤΑΤ θα ενημερώνει τους πάντες και καθέναν ξεχωριστά ότι φέτος είναι έτος Απογραφής Πληθυσμού για τη χώρα μας.

Ο φάκελος θα περιέχει τον προσωπικό αριθμό απογραφής, δηλαδή έναν μοναδικό κωδικό αριθμό διά του οποίου, μαζί με τους κωδικούς εισόδου στο Taxisnet, θα μπορέσει κάθε νοικοκυριό να ταυτοποιηθεί για να μπει στη νέα πλατφόρμα που θα ανοίξει στο gov.gr προκειμένου να απογραφεί.

Από τον Eβρο μέχρι και την Κρήτη και από την Ιθάκη μέχρι το Καστελόριζο η απογραφή των κατοίκων θα γίνει με εξελιγμένα ηλεκτρονικά μέσα, δίνοντας ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα μέτρησης.

Ο πληθυσμός θα απογραφεί μέσω ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής (ηλεκτρονική αυτοαπογραφή).

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα ο πολίτης θα βάζει τους κωδικούς και θα δηλώνει στοιχεία για τα μέλη της οικογένειάς του, το προφίλ της οικονομικής τους κατάστασης κ.λπ. Με τη διαδικασία αυτή θα δημιουργηθεί μια νέα βάση δεδομένων για τον πληθυσμό, τα ακίνητα και την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των κατοίκων στη χώρα μας.

Η απογραφή πληθυσμού – κατοικιών έχει σκοπό τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης, αλλά και για τον σχεδιασμό οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών στα επόμενα χρόνια.

Νέα μεθοδολογία
Η Γενική Απογραφή πληθυσμού στην Ελλάδα διεξάγεται κάθε 10 χρόνια (η τελευταία διενεργήθηκε το 2011), αλλά η πανδημία αλλάζει τα πάντα. Σε σχέση με προηγούμενες απογραφές η φετινή δεν στηρίζεται πλέον στη συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων και στην προσωπική συνέντευξη, αλλά στην εξ αποστάσεως αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι ανατροπές είναι πάμπολλες:

■ Αντί Μάρτιο – Μάιο, όπως διεξάγονταν συνήθως, φέτος η απογραφή πληθυσμού θα ξεκινήσει στο δ’ τρίμηνο, περί τα τέλη Οκτωβρίου η ή μέσα Νοεμβρίου, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

■ Καθιερώνεται η «αυτοαπογραφή» αντί της επίσκεψης στα σπίτια. Θα ανοίξει εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) στην οποία κάθε νοικοκυριό θα συμπληρώνει το σχετικό ερωτηματολόγιο μέσω υπολογιστή, tablet ή smartphone. Μόνο εάν η «αυτοαπογραφή» δεν είναι δυνατή, τότε θα διεξάγεται προσωπική συνέντευξη, με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας δημόσιας υγείας.

Τι θα ζητηθεί
Οι μετρήσεις και οι απογραφές είναι η «βάση των πάντων» στη διοίκηση του κράτους και στη χάραξη οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Σκοπός της απογραφής είναι:

■ Η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε κάθε περιφέρεια, δήμο, κοινότητα ή αυτοτελή οικισμό, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και καθεστώτος διαμονής.

■ Η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας, δηλαδή των δημοτών κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας, βάσει του οποίου γίνεται η κατανομή των βουλευτικών εδρών στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες κατά τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 54 του Συντάγματος).

■ Η συλλογή στοιχείων για τον αριθμό των κατοικιών κατά είδος (κανονικές ή μη κανονικές) και αναφορικά με τα κύρια χαρακτηριστικά και τις ανέσεις τους.

■ Η συλλογή στοιχείων για τα δημογραφικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του μόνιμου πληθυσμού της χώρας.

Επιπλέον, για πρώτη φορά από φέτος θα καταγραφούν οι μεταναστευτικές ροές. Για τον σκοπό αυτό θα απογραφούν και οι μετανάστες που ζουν στη χώρα. Θα χρησιμοποιηθούν διερμηνείς, εξειδικευμένα στελέχη, αλλά και σχετικές εφαρμογές. Ειδική πρόβλεψη λαμβάνεται για τους απογραφείς ώστε να μη χάσουν τα επιδόματα (ανεργίας κ.λπ.) όπως γινόταν σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Η διενέργεια της απογραφής αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες «εκστρατείες» του κράτους εν καιρώ ειρήνης.

Στη γενική κινητοποίηση θα μετάσχουν 60.000 εργαζόμενοι που θα επιλεγούν κατόπιν αιτήσεως που θα υποβάλουν στον ιστότοπο statistics.gr έως 27 Σεπτεμβρίου.


newmoney.gr