MY KTEO

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Σίμος Κεδίκογλου: «Πάνω από 15 εκατ. ευρώ οι πρώτες αποζημιώσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Β.Εύβοιας»


Συνέντευξη Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βουλευτή Ευβοίας, Σίμου Κεδίκογλου, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά «Κανάλι 1 -90.4»

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες στήριξης στους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, όπως διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βουλευτής Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας πως «έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν σε προκαταβολές αποζημιώσεων για την ενίσχυση πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη Βόρεια Εύβοια».

Ο κ. Κεδίκογλου επανέλαβε, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά «Κανάλι 1», τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, όπως είναι το πρόγραμμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ για διάστημα 6 μηνών. «Έχουν αρχίσει να καταβάλλονται αυτά τα επιδόματα», είπε και σημείωσε ότι «τα προγράμματα οικονομικής ανακούφισης σε μελισσοκόμους και ρητινοκαλλιεργητές βρίσκονται σε εξέλιξη» επισημαίνοντας πως η διαδικασία αποζημίωσης «τρέχει» και για τα αδήλωτα μελίσσια που σε ποσοστό αγγίζουν το 75%!.

«Βασικός στόχος μας είναι εφεξής να μη μείνει κανείς αδήλωτος», εξήγησε αναγνωρίζοντας παράλληλα, πως στον εν λόγω κλάδο υπήρξαν «γκρίζες ζώνες με ευθύνη όλων μας, όπως το ηλεκτρονικό μητρώο που παρά το γεγονός πως ήταν μια αρκετά καλή ιδέα, ωστόσο έτσι όπως εφαρμόστηκε κατέληξε να είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο και  πολύπλοκο». 

«Για τον λόγο αυτό», συνέχισε «ξεκινάμε έναν εθνικό διάλογο για τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για το μέλλον της ελληνικής μελισσοκομίας. Οφείλουμε να συζητήσουμε από μηδενική βάση», υπογράμμισε «με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουμε το σωστό πλαίσιο. Γιατί η μελισσοκομία είναι πραγματικά ένας πλούτος της χώρας μας που δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Στόχος μας πρέπει να είναι η ιχνηλασιμότητα στο ελληνικό μέλι γεγονός που θα ανεβάσει την εμπορική αξία του και θα είναι ένα όπλο εναντίων των παράνομων ελληνοποιήσεων και νοθεύσεων που δυστυχώς ήταν μια πρακτική αρκετά συνηθισμένη».

Ερωτηθείς για το αν η επέλαση της κακοκαιρίας (με την ονομασία «Μπάλλος») που κορυφώνεται τις επόμενες ώρες, έπληξε την ήδη «τραυματισμένη» Βόρεια Εύβοια, ο Υφυπουργός σημείωσε πως έως τώρα η κατάσταση κυλά ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. «Υπήρξε και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από όλους τους φορείς για να θωρακιστεί η περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου. Δίνουμε μάχη με το χρόνο…».

Τέλος, ο κ. Κεδίκογλου θέλησε να εξάρει τον Δήμαρχο Διρφύων –Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά ο οποίος «προνόησε και έκανε κάτι που λίγοι τολμούν» αναφερόμενος στην απόφαση του τοπικού άρχοντα να προχωρήσει στην κατεδάφιση της γέφυρας στα Πολιτικά. Ενέργεια που κρίθηκε αναγκαία, λόγω των προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν από τις πλημμύρες.

Ο κ. Κεδίκογλου περιοδεύει στις πληγείσες περιοχές της γενέτειράς του.