MY KTEO

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Γιώργος Τσαπουρνιώτης: Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι ημέρα που ενώνει όλους τους Έλληνες


Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, η Ελλάδα όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στις φασιστικές ορδές του Χιτλερικού άξονα με το περήφανο «ΟΧΙ» του δικτάτορα Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, το οποίο έγραψε σελίδες δόξας.

Το «ΟΧΙ» πυροδότησε σφοδρές επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, αλλά ο Ελληνικός στρατός πολεμώντας με απαράμιλλο σθένος, ανάγκασε τους εισβολείς να υποχωρήσουν.

Η ιαχή «ΑΕΡΑ» που φώναζαν τα παλικάρια, που άπλωναν σαν σεντόνι τη ζωή τους πάνω στο λευκό χιόνι, ορμώντας στους επίδοξους κατακτητές, λάμβανε μια ιερή χροιά για την ελευθερία.

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι ημέρα που ενώνει όλους τους Έλληνες.

Ημέρα που μας θυμίζει το μεγαλείο του Έθνους μας και μας φορτώνει ένα μεγάλο καθήκον απέναντι στις γενιές του μέλλοντος. 

Είναι πυξίδα του Ελληνισμού.

Σήμερα, όπως και τότε, καλούμαστε να κάνουμε το ίδιο.  Το βροντερό ΟΧΙ των Ελλήνων το 1940, ας γίνει το σημερινό ΟΧΙ του Δήμου μας στην καταστροφή της πυρκαγιάς και των έντονων καιρικών φαινομένων.

Την εγρήγορση και την ενότητα που είχαμε το 1940 όταν μόνο σε έξι μόνο ημέρες, κατορθώσαμε να μεταφέρουμε όλο μας το στρατό και τις εφεδρείες στα δύσβατα μέρη της Ηπείρου και όταν όλοι μαζί ενωμένοι, χαράξαμε κοινή εξωτερική πολιτική ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφωνίες.

Ας κρατήσουμε την ενότητα, την ανδρεία, τη δύναμη της ελπίδας, το αποτέλεσμα της αυτοθυσίας, την ισχύ της συλλογικής δράσης, της συνεννόησης και της συνεργασίας.

Ας απορρίψουμε τη μισαλλοδοξία, τους διχασμούς και την υπονόμευση του τοπικού και του εθνικού συμφέροντος.

Ο Έλληνας δεν κάμπτεται. 

Συνεχίζει να αγωνίζεται με κάθε μέσο και οι θυσίες δίνουν κουράγιο, πάθος, ελπίδα και υπόσχεση να συνεχίσει ο αγώνας για την αναγέννηση του καμένου τόπου μας.

Ο Δήμαρχος

Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας

Γεώργιος Τσαπουρνιώτης