MY KTEO

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Ετοιμάζονται οι "μνηστήρες" για το έργο των 300 εκατ. ευρώ του Κτηματολογίου


Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, ο μεγάλος διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας, προϋπολογισμού περίπου 310 ευρώ με το δικαίωμα προαίρεσης, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί από το Κτηματολόγιο εντός του Νοεμβρίου.

Υπολογίζεται πως πάνω από 600 εκατομμύρια σελίδες πρόκειται να ψηφιοποιηθούν και για να γίνει αυτό μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα των τριών ετών, καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρειαστούν πάνω από 150 ειδικοί σαρωτές για βιβλία.

Λόγω του μεγάλου αντικειμένου, το έργο θα προχωρήσει με τη διαδικασία της Συμφωνίας – Πλαίσιο. Οι ανάδοχοι του διαγωνισμού θα κληθούν να υπογράψουν εκτελεστικές συμβάσεις για τουλάχιστον πέντε διαφορετικά τμήματα  του έργου.

Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει τόσο τη σάρωση των εγγράφων όσο και την καταχώρηση τους σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα μέσω του οποίου τα αρχεία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους και σε άλλα συναφή πληροφοριακά συστήματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συμμετοχή τους εξετάζουν όμιλοι πληροφορικής, όπως η Unisystem του ομίλου Quest, η Byte, η Space Hellas, αλλά και ακόμη περισσότερες μικρότερες εταιρείες, ενώ το παρών θα δώσουν και οι εταιρείες τηλεπικοινωνίων, τόσο ο ΟΤΕ που έχει διαθέτει μεγάλη εμπειρία στα έργα ICT, όσο και οι Vodafone και Wind που διεκδικούν και αυτές ένα τμήματα των ψηφιακών έργων που πρόκειται να προκηρυχθούν.

Εξάλλου, το ενδιαφέρον εταιρειών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιακών ομίλων στρέφεται στα έργα της ψηφιοποίησης των αρχείων των οργανισμών του Δημοσίου καθώς το ερχόμενο διάστημα αναμένεται να βγουν στον αέρα μεγάλοι διαγωνισμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης έχουν προϋπολογιστεί περίπου 565 εκατ. ευρώ για την χρηματοδότηση έργων ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους που θα αφορούν διάφορους τομείς, όπως οι πολεοδομίες, το κτηματολόγιο, η Δικαιοσύνη και ο ΕΦΚΑ. Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί για έργα αυτού του είδους θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.


Capital.gr του Κώστα Κετσιετζή