MY KTEO

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Λαϊκή Συσπείρωση Ιστιαίας Αιδηψού: Ως εδώ! Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας τώρα


Οι καταστροφές την Κυριακή (10/11) στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, όπως και στα χωριά του όμορου δήμου, ήταν ένα έγκλημα προδιαγεγραμμένο. Στην πρώτη βροχή του φθινοπώρου και μάλιστα μικρής

έντασης σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές, δρόμοι κόπηκαν στα δύο, σπίτια – αποθήκες – καταστήματα πλημμύρισαν.

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν βέβαιο ότι θα συμβούν, ειδικότερα και σαν αποτέλεσμα των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου. Κανείς δε μπορεί να μιλήσει για έντονα φυσικά φαινόμενα, για την κακιά μας την τύχη και την ώρα, για τους ουρανούς που άνοιξαν.

Και πριν την φωτιά, αλλά πολύ περισσότερο με την ολοκλήρωσή της, έγκαιρα τονίσαμε και διεκδικήσαμε την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης όλων των περιοχών του Δήμου. Στηρίξαμε τους αγώνες του λαού με αυτές τις διεκδικήσεις. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 31/8 με θέμα τις πυρκαγιές, η Λαϊκή Συσπείρωση είχε αναδείξει ότι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα θα έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει. Στην επόμενη συνεδρίαση, 30/9 και ενώ δεν υπήρχε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ζητήσαμε να γίνει ενημέρωση για το αν προχωράνε τα έργα ενόψει της κακοκαιρίας που έχει προβλεφθεί. Τονίσαμε πως οι καθαρισμοί σε χειμάρρους και ποτάμια είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο και δεν εξασφαλίζουν σε καμιά περίπτωση την προστασία των κατοίκων.

Η απάντηση που παίρναμε είναι ότι οι υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας εργάζονται εντατικά με αυτούς τους στόχους. Για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να καθησυχάσει το λαό της περιοχής ότι έχει λάβει δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, ότι έχει «υπερβεί τα όρια της Τοπικής Διοίκησης» και ταυτόχρονα να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Δυο ημέρες πριν τα πλημμυρικά φαινόμενα ο Δήμαρχος κ. Κοντζιάς μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό σε περιοδεία τους στην περιοχή διαβεβαίωναν ότι έχουν παρθεί τα πρώτα μέτρα προστασίας.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα τους διέψευσαν πανηγυρικά. Προειδοποιούμε πως ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Κινδυνεύουν τόσο αυτές οι περιοχές που επλήγησαν ήδη, όσο και η Ιστιαία, οι Γούβες και τα υπόλοιπα χωριά του Αρτεμισίου. Δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμοι συνεχίζουν τον εμπαιγμό του λαού με πανηγυρισμούς για ανθρωποκεντρικά σχέδια «ανασυγκρότησης» και χρόνους ρεκόρ στην εκπόνηση μελετών για αντιδιαβρωτικά. Με την πρώτη βροχή όμως πνίγηκαν τα πολυδιαφημισμένα σχέδιά τους, δημιουργώντας ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε κατοικίες, εξοπλισμό καταστημάτων, στο δίκτυο ύδρευσης και απειλώντας ανθρώπινες ζωές.

·                     Καλούμε το λαό της περιοχής να μην επαναπαυτεί, να υπερασπιστεί τη ζωή και την περιουσία του, να απαιτήσει μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποζημιώσεις στο 100% σε όσους επλήγησαν.

·                     Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης

·                     Να παρθούν έκτακτα μέτρα εδώ και τώρα, για να μη πνιγεί ότι δεν κάηκε, για να μην μετρήσουμε θύματα το επόμενο διάστημα.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Καμαράτος Αθανάσιος, Μιχαηλίδης Αλέξανδρος, Ραχιώτη Μαρία