MY KTEO

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

ΑΑΔΕ: «Κρεμάει στα μανταλάκια» τους μεγαλοοφειλέτες


Στο στόχαστρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να μπουν το επόμενο διάστημα όλα τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, καθώς, όπως διαπιστώνεται, παρά τη δυνατότητα που τους παρείχε η ένταξή τους σε ρυθμίσεις, δεν αποπληρώνουν τα χρέη τους.

Έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί
Σε δεύτερο χρόνο οι Αρχές θα προχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες ακόμη και σε κατασχέσεις και σε πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις αφορούν 8.543 φορολογούμενους, οι οποίοι χρωστούν υπέρογκα ποσά στην εφορία, που το 2021 αυξήθηκαν κατά 2,549 δισ. ευρώ ενώ για το ίδιο διάστημα και ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 277 πρόσωπα.

Συνολικά, οι οφειλές τους τον φετινό Ιούλιο ανήλθαν στα 87,389 δισ. ευρώ, ενώ στο περσινό αντίστοιχο διάστημα ήταν στα 84,84 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου προκύπτει ότι από τους εν λόγω μεγαλοοφειλέτες προέρχεται το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, που ανέρχεται σε 109 δισ. ευρώ.

Η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών, για άσκηση πίεσης προκειμένου να προσέλθουν και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, ήταν για τα φυσικά πρόσωπα στις 10 Ιουλίου 2019 και για τα νομικά πρόσωπα αρχές Δεκεμβρίου 2019. Λόγω πανδημίας και των παρενεργειών που προκλήθηκαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η λίστα «πάγωσε». Ωστόσο, πηγές της ΑΑΔΕ διαβεβαιώνουν πως τους πρώτους μήνες του 2022 θα δημοσιοποιηθεί η νέα επικαιροποιημένη λίστα για όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και άνω.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να δει κάποιος το όνομά του ή της εταιρείας του σε αυτές τις λίστες, εκτός από το να χρωστάει περισσότερα από 150.000 ευρώ σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, είναι η καταβολή της οφειλής να καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας (TAXIS) και Τελωνείων (ICISnet) και το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Όπως διευκρινίζεται στις επί του παρόντος αναρτημένες λίστες, οι οφειλές προς το Δημόσιο αφορούν ληξιπρόθεσμες δόσεις εκτός ρύθμισης, με ημερομηνία λήξης έως τις 28/06/2018, με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως τις 28/06/2019 (σ.σ.: ημερομηνία άντλησης αναρτημένων στοιχείων). Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αφορούν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές εκτός ρύθμισης χρονικών περιόδων 06/2018 και προγενέστερα. Βέβαια, στη νέα λίστα οι ημερομηνίες θα ανανεωθούν.

«Αυτοματοποιημένη διαχείριση οφειλών»
Για την ενίσχυση της εισπρακτικής της αποτελεσματικότητας, η ΑΑΔΕ παράλληλα ενεργοποιεί από Δεκέμβριο το νέο «όπλο» της «αυτοματοποιημένης διαχείρισης οφειλών». Μάλιστα, το εν λόγω σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών από τους οφειλέτες, ενώ ενεργοποιούνται και νέες μέθοδοι και τεχνολογίες «έξυπνων» κατασχέσεων στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών.

Μέσω αυτού η Αρχή θα μπορεί:
  • Να έχει πρόσβαση στο πλήρες προφίλ του οφειλέτη, συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα, όπως το εισόδημα, το περιουσιολόγιο, ή οι καταστάσεις πελατών/προμηθευτών.
  • Να καταρτίσει σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας.
  • Να έχει σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.ά.).
  • Να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
  • Να εισαγάγει νέες μεθόδους και τεχνολογίες στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
  • Να προβαίνει σε διαχείριση, παρακολούθηση και αυτοματοποίηση στη λήψη των μέτρων είσπραξης, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί με συνοπτικές διαδικασίες.
Το νέο πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία «Eispraxis» θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη καθώς θα αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το MyAADE, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis καθώς και από τρίτους, όπως  το Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ.


sofokleousin.gr