MY KTEO

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Αλήθειες και μύθοι για τον κεραυνοβόλο έρωτα


Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι κοιτάζοντας τις μαγνητικές τομογραφίες ατόμων που δηλώνουν ότι ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά βλέπουν ότι, πράγματι, ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων λειτουργεί διαφορετικά, «ερωτευμένα», σε σχέση με τον εγκέφαλο ατόμων που δεν έχουν το ίδιο σφοδρό συναίσθημα.

Ο έρωτας με την πρώτη ματιά εξαρτάται από την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου εκείνη τη στιγμή. Αν κάποιος είναι έτοιμος να ερωτευτεί, επιθυμεί να βρει έναν/μία σύντροφο, τότε θα βρίσκεται σε φάση αναζήτησης, άρα θα είναι και πιο εύκολο να εντοπίσει το κατάλληλο άτομο για να το ερωτευτεί.

Χρειάζονται περίπου 30 δευτερόλεπτα για να «αποφασίσει» κανείς αν το άτομο απέναντι του είναι ελκυστικό και αποτελεί πιθανό ερωτικό σύντροφο.

Έτσι, οι ψυχολόγοι καταλήγουν ότι ο έρωτας με την πρώτη ματιά βασίζεται κυρίως στην εξωτερική εμφάνιση του άλλου και την ανάγκη του ατόμου να ερωτευτεί.

Πάμε ωστόσο να δούμε μύθους και αλήθειες για τον κεραυνοβόλο έρωτα:

Οι μύθοι
«Ο έρωτας με την πρώτη ματιά διαρκεί για πάντα». Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς οι πιθανότητες να εξασθενήσει ένας τέτοιος έρωτας είναι πολλές και οφείλονται συχνά στην πρόωρη διαδικασία της απομυθοποίησης.

«Δε θα σου συμβεί αν δεν πιστεύεις σε αυτόν». Το σίγουρο είναι ότι, είτε σου συμβεί είτε όχι, δε σημαίνει πως δεν είσαι ικανός να ερωτευτείς ή πως δεν έχεις πιθανότητες να βιώσεις τον έρωτα στη ζωή σου.

«Συμβαίνει σε ανθρώπους με πολλά κοινά χαρακτηριστικά». Σε έρευνες αποδεικνύεται ότι το καρδιοχτύπι αυτού του έρωτα αφορά κυρίως συντρόφους με πολλές διαφορές, κάτι που κάνει και πιο δυνατή την έλξη.

Οι αλήθειες
Η πρώτη ματιά μπορεί να αναφέρεται όχι μόνο στην εξωτερική εικόνα, αλλά και σε όλες τις μνήμες που θα ανασύρει το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Σημαντικό κομμάτι σε αυτή τη διαδικασία είναι η μυρωδιά και η μη λεκτική επικοινωνία, όπως οι χειρονομίες. Το συναίσθημά μας επηρεάζεται συχνά από τις φερομόνες, την προσωπική μυρωδιά που εκπέμπει ο καθένας μας.

Οι άνδρες είναι αυτοί που συναντούν τον έρωτα με την πρώτη ματιά πιο συχνά, καθώς δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνιση και στη γλώσσα του σώματος, ακόμα και ασυνείδητα.

Οι βιολόγοι διαβεβαιώνουν ότι ο έρωτας αυτός είναι το πιο έντονο συναίσθημα αυτού του είδους.


govastileto.gr