MY KTEO

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Ούτε μία νέα ανεμογεννήτρια στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου


Ο τρόπος αντίδρασης, μετά και την ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τεσσάρων αδειών παραγωγού  για νέα αιολικά πάρκα στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου από την ΡΑΕ,  ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χθες το απόγευμα. Τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφώνησαν ότι είναι αντίθετοι χωρίς αστερίσκους σε κάθε νέα εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός των ορίων του Δήμου. Αποφασίστηκε ομόφωνα η  σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Εταιρίας Περιβάλλοντος Κύμης και του Συλλόγου Περιβάλλοντος Αλιβερίου και η σύνταξη σχετικού ψηφίσματος. Το παρών στη συνεδρίαση έδωσαν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αλιβερίου Γιώργος Παπαδιόχος, Κύμης Άγγελος Μαργέλης, Οξυλίθου Κλαίρη Κατσαρή και Μακρυχωρίου Σταύρος Δήμου. Όλοι τάχθηκαν εναντίον στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων εντός των ορίων των Κοινοτήτων τους. Όπως εναντίον τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των Συλλόγων που παρευρέθηκαν, αλλά και εκείνοι που έστειλαν επιστολές.

Θανάσης Μπουραντάς: «Να μπούμε μπροστά»
«Είχα επισημάνει και στο παρελθόν ότι ο τρόπος που η ΡΑΕ χειρίζεται το θέμα, θα στρέψει τις τοπικές κοινωνίες εναντίον της καθαρής ενέργειας, όπως είναι η αιολική. Αυτό που γίνεται σε όλη την Εύβοια είναι εξωπραγματικό. Δεν νοιάζονται καθόλου» δήλωσε ο Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς και σημείωσε τη αναγκαιότητα νέου χωροταξικό: «Να σταματήσει οποιαδήποτε εγκατάσταση νέου αιολικού πάρκου μέχρι να τροποποιηθεί το υπάρχον χωροταξικό σχέδιο». Μάλιστα ο Δήμαρχος επανέφερε μια παλαιότερη πρόταση για κλιμάκωση  των αντιδράσεων ακόμα και με κινητοποιήσεις. «Να μπούμε μπροστά εφόσον δεν ληφθούν μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Ενότητα και αποφασιστικότητα ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς, φανερά απογοητευμένος από την εξέλιξη αυτή, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση. «Για να έχουμε ελπίδες πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων. Από σήμερα, από τώρα και σε κάθε στάδιο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσει των επικεφαλής της ήσσονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης Αλεξάνδρας Θαλασσινού και Κώστα Κέκη. «Να κάνουμε περιπολίες. Όπως το καλοκαίρι για τις φωτιές, έτσι και τώρα. Όλοι μαζί ενωμένοι» είπε ανάμεσα σε άλλα η Αλεξάνδρα Θαλασσινού. Ενώ ο Κώστας Κέκης υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι ο τρόπος διαχείρισης και όχι η ίδια η ενέργεια. «Για χάρη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μετατρέπεται η ενέργεια από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να πάρει ξεκάθαρη θέση η δημοτική αρχή αν είναι ξεκάθαρα και χωρίς αστερίσκους ενάντια στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου. Ο Θανάσης Μπουραντάς σήκωσε το γάντι και τόνισε  ότι η θέση του είναι ξεκάθαρη και ταυτίζεται με εκείνη της αντιπολίτευσης.