MY KTEO

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Αν το δάσος χάσει το χώμα του, θα τα χάσει όλα


Συνέντευξη στην έντυπη LIFO παραχώρησε προ ημερών ο πρόεδρος της Επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας Στέλιος Μπένος. Σε ερώτηση δημοσιογράφου απήντησε πως το πρώτο εξάμηνο προστατεύουν τους ανθρώπους και το απογυμνωμένο δάσος:

«Αν το δάσος χάσει το χώμα του, θα τα χάσει όλα και είναι μεγάλο ζήτημα αυτό. Παράλληλα με αυτό, κινούνται δύο λεωφόροι. Η μία είναι οι διαδικασίες έγκρισης του ΕΣΠΑ, που θα είναι και το θεμέλιο της ανασυγκρότησης, όχι το ποσοτικό ‒πόρους θα πάρουμε και από αλλού‒ αλλά το θεσμικό, το πνευματικό και το ιστορικό.

Πρέπει να συγκροτήσουμε μια ολοκληρωμένη επένδυση, τα ολιστικά προγράμματα, το θεμέλιό μας, και πρέπει να έχουμε το πρόγραμμα αυτό το ταχύτερο δυνατό, τέλη του 2022. Μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε τον νόμο ‒ εγώ κρατάω μικρό καλάθι, ότι θα έχουμε τον νόμο τον Φεβρουάριο του 2022. Η δεύτερη λεωφόρος είναι οι μελέτες. Δέκα μεγάλες, θεματικές, που πιάνουν όλες τις πλευρές της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Η πρώτη χρονική φάση είναι τετράμηνη και η δεύτερη εξάμηνη. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις. Στα τέλη Μαρτίου του 2022 θα συναντηθούν οι δύο λεωφόροι: τα ΕΣΠΑ και οι μελέτες, η τροφοδοσία του προγράμματος με την περιγραφή της στρατηγικής, έργα, δράσεις και δικαιούχους. Αυτό είναι κάτι πολύ κρίσιμο, πρέπει να εντοπίσουμε ποιος θα υλοποιήσει το έργο.»