MY KTEO

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ: Σήμερα είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων στο Ληλάντιο πεδίο ενόψει της νέας κακοκαιρίας


Η Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκιδέων τονίζει ότι ένα χρόνο και δύο μήνες μετά την πλημμύρα του Αυγούστου του 2020 στο Ληλάντιο Πεδίο, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα έργα καθαρισμού των ρεμάτων και της κοίτης του ποταμού Λήλαντα αυξάνοντας την επικινδυνότητα για νέα υπερχείλιση του ποταμού. Τα έργα σταμάτησαν τον Οκτώβριο του 2020 με την αιτιολογία ότι η περιφέρεια βγήκε εκτός προϋπολογισμού.

Σήμερα τον Οκτώβριο του 2021, ένα χρόνο αργότερα, δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού ακόμη. Η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού αποτιμάται ως κόστος για κυβέρνηση, περιφέρεια και Δήμο.

Μπροστά και στο έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, τονίζουμε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να ολοκληρωθεί η μελέτη οριοθέτησης του ποταμού και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Λήλαντα. Επισημαίνουμε πως από περιοδεία που πραγματοποίησε σήμερα στην περιοχή ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Σταματούκος διαπιστώνεται πως τόσο στην εκβολή του ποταμού, όσο και στις διαβάσεις του ποταμού - που πρόχειρα έχουν κλειστεί με άμμο - υπάρχει ο κίνδυνος υποχώρησης σε περίπτωση μεγάλου όγκου νερού.

Ο Δήμος και η περιφέρεια πρέπει σήμερα να εξασφαλίσουν, πέρα από την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου, την οργανωμένη και με ασφάλεια μετακίνηση και διαμονή του πληθυσμού από το Μπούρτζι, το Βασιλικό, τα Φύλλα και το Αφράτι σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. Γιατί όπως τραγικά αποδείχθηκε στη Βόρεια Εύβοια την περασμένη Κυριακή, το πολυδιαφημισμένο σχέδιο «Δαρδάνος» πνίγηκε με την πρώτη ψιχάλα.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκιδέων

οι δημοτικοί σύμβουλοι

Γρανέττα Τσιβίκα

Βαγγέλης Σταματούκος