MY KTEO

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Ιδιώτες για την έκδοση και επικουρικών συντάξεων


Τη μεταφορά του μοντέλου προσωρινής αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού (μέσω έκτακτης ένταξης ιδιωτών) στις υπηρεσίες έκδοσης νέων κύριων συντάξεων και στην επικουρική σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, εκείνο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι αρμοδίων στελεχών του Υπ. Εργασίας και των ταμείων είναι η δυνατότητα έκδοσης νέων επικουρικών συντάξεων από ιδιώτες (αυτοαπασχολούμενοι δικηγόρους και λογιστές), οι οποίοι θα απασχοληθούν στην έκδοση κύριων συντάξεων, μετά την εκπαίδευση και πιστοποίηση τους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως όταν ολοκληρωθεί ο στόχος της δραστικής μείωσης -έως το σημείου του εκμηδενισμού – των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης, εντός του 2022, θα δοθεί η δυνατότητα σε όποιους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές το επιθυμούν να μεταφερθούν στο πεδίο έκδοσης των νέων επικουρικών συντάξεων.

Σημειώνεται πως έως 3.600 αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και λογιστές αναμένεται έως τέλος του Φθινοπώρου να ενταχθούν στο δυναμικό έκδοσης νέων κύριων συντάξεων.

Συνεπώς μία μερίδα αυτών, εφόσον το θέλουν οι ίδιοι, θα μπορούν -μετά τις κύριες συντάξεις – να καταπιαστούν και με τις επικουρικές συντάξεις.

Υπηρεσιακά στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως τελευταία έχει αυξηθεί το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων επικουρικών συντάξεων. Και αυτό για δύο βασικούς λόγους. 

Ο πρώτος λόγος είναι πως φέτος έχει αυξηθεί, σε σχέση με πέρσι, γενικότερα το πλήθος των νέων αιτήσεων κύριας σύνταξης. Για κάθε δύο αιτήσεις κύριας σύνταξης, υποβάλλεται 1 αίτηση επικουρικής σύνταξης. Έτσι η αύξηση των αιτήσεων για νέες κύριες συντάξεις οδηγεί σε αύξηση, αν και αναλογικά χαμηλότερη, και των αιτήσεων για νέες επικουρικές συντάξεις.

Ο δεύτερος λόγος είναι η προτεραιότητα η οποία έχει δοθεί από τη διοίκηση των ταμείων στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων, με συνέπεια ο ρυθμός έκδοσης των επικουρικών συντάξεων να έχει πέσει σε σχέση με το παρελθόν.

Ωστόσο, η επιτάχυνση της έκδοσης νέων κύριων συντάξεων, η οποία έχει ήδη σημειωθεί και η οποία αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερη τους αμέσως επόμενους μήνες, θα οδηγήσει από του χρόνου σε σταδιακή, αλλά σταθερή και συνεχώς μεγαλύτερη μείωση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Και αυτό γιατί όχι μόνο θα απασχοληθούν περισσότεροι στο πεδίο αυτό (λόγω της σχεδιαζόμενης ένταξης των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων), αλλά και γιατί η έκδοση των κύριων συντάξεων αποτελεί το "κλειδί” για την έκδοση των επικουρικών, καθώς χωρίς να εκδοθεί μία οριστική απόφαση για την κύρια σύνταξη δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση για μία επικουρική.



capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη