MY KTEO

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Κίνηση ΕΦΚΑ για να ξεμπλοκάρουν επικουρικές συντάξεις χηρείας


Νέα υπηρεσία με την οποία αναμένεται να ξεμπλοκάρει η έκδοση τουλάχιστον 20.000 επικουρικών συντάξεων χηρείας, αναμένεται να ενεργοποιήσει το επόμενο διάστημα ο e-ΕΦΚΑ, δίνοντας τη δυνατότητα ψηφιακής μεταβίβασης της σύνταξης λόγω θανάτου.

Στον σχεδιασμό της διοίκησης του Ταμείου, είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν παρεμβάσεις συνολικά για τις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου οι διαδικασίες έκδοσης να κινούνται ταυτόχρονα με αυτές για τις κύριες. Άλλωστε, το θέμα που προέκυψε με την ανάρτηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, στο Facebook, για τις 444 υποθέσεις συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ, εκτός από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε, έθεσε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά, την δραματική ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, εν αναμονή της έκδοσης των συντάξεών τους από τον e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, αναμένεται να λειτουργήσει η νέα υπηρεσία ηλεκτρονικής αίτησης μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου. Η υποβολή της web-αίτησης θα πραγματοποιείται στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και το gov.gr και θα αποτελεί μία συναλλαγή λίγων λεπτών. Βασική προϋπόθεση βέβαια, παραμένει η ύπαρξη εκδοθείσας κύριας σύνταξης, γεγονός που σημαίνει ότι εάν υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση της κύριας σύνταξης λόγω θανάτου, δεν θα μπορεί να υποβάλλεται αίτημα από τον δικαιούχο σύζυγο, για την έκδοση της επικουρικής.

Βάσει πάντως του σχεδιασμού της διοίκησης του ενιαίου φορέα, με την λειτουργία της νέας υπηρεσίας δεν θα είναι πλέον αναγκαία η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ιδιαίτερα μετά από μία δύσκολη χρονική στιγμή απώλειας συγγενούς προσώπου. Επίσης, μέσω της προβλεπόμενης ηλεκτρονικής αίτησης, καταργείται μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς η άντληση της πλειονότητας των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Εφόσον υποβληθεί η αίτηση, στον e-ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι ο χρόνος αναμονής για την απονομή της επικουρικής σύνταξης χηρείας, σχεδόν θα μηδενιστεί ή έστω θα περιοριστεί σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σε λίγες ημέρες, ενώ δεν θα ξεπερνά το χρονικό διάστημα λίγων μηνών σε πιο σύνθετες περιπτώσεις. Σημειώνεται ότι ο συνολικός χρόνος για κάποιες εκ των περιπτώσεων μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου αγγίζει τα 2 έτη και σε ορισμένες περιπτώσεις τα ξεπερνά.

Η νέα αυτή υπηρεσία, αναμένεται να οδηγήσει επίσης, σε σημαντική αποσυμφόρηση των αρμόδιων υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, με άμεσο αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του Φορέα να μπορέσουν να επικεντρωθούν στο καίριο και παραγωγικό έργο της διεκπεραίωσης των συντάξεων που εκκρεμούν, αλλά και των υπόλοιπων σημαντικών υπηρεσιών και παροχών που προσφέρει ο e-ΕΦΚΑ στους εργαζόμενους, στους εργοδότες, στους συνταξιούχους, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στις οικογένειες τους.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Φορέα Παναγιώτη Δουφεξή, ο e-ΕΦΚΑ υλοποιεί πολλές παράλληλες δράσεις ψηφιοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών του και μια από αυτές είναι η ψηφιακή μεταβίβαση επικουρικών συντάξεων λόγω θανάτου που θα τεθεί σε λειτουργία το προσεχές χρονικό διάστημα καταργώντας μια ακόμα εστία ταλαιπωρίας και καθυστερήσεων προς όφελος των πολιτών. Ο διοικητής του Φορέα εκτιμά πως η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης για επιτάχυνση στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων ήδη αποδίδει καρπούς καθώς οι ρυθμοί απονομής έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019.

«Σκοπεύουμε να φτάσουμε εντός του επόμενου διμήνου στις 30.000 απονομές τον μήνα και στις αρχές του 2022 να έχουμε καταφέρει δραστική αποκλιμάκωση τόσο των κύριων, όσο και των επικουρικών εκκρεμών συντάξεων» επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πλέον διαθέσιμα στοιχεία, για τον μήνα Ιούλιο, οι εκκρεμείς αιτήσεις για την απονομή κύριας σύνταξης ανήλθαν σε 129.863, μειωμένες κατά 49.715 σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα (179.578) και κατά 2.538 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (132.401). Σε αυτές, θα πρέπει βέβαια να προστεθούν τόσο οι διεθνείς, όσο και οι συντάξεις αναπηρίας, καθώς βέβαια και οι περίπου 120.000 αιτήσεις επικουρικών συντάξεων.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μείωσης του στοκ των εκκρεμοτήτων και παράλληλα της έκδοσης των νέων συντάξεων σε διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους 3 μήνες από την υποβολή της αίτησης, αναμένεται να διαδραματίσουν και οι ιδιώτες επαγγελματίες, δικηγόροι και λογιστές – φοροτεχνικοί, που στο τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώνουν την εκπαίδευση και αναμένεται να ριχτούν στη μάχη, εντός Νοεμβρίου.


euro2day.gr