Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Ραβανί παραδοσιακό Νάξου

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Ραβανί παραδοσιακό Νάξου


Υλικά Συνταγής:
200 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
1 βανίλια
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
110 γρ. γάλα
ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
550 γρ. νερό
440 γρ. ζάχαρη
λίγο χυμό από λεμόνι
80 γρ. βούτυρο Νάξου

Εκτέλεση:
Για το μοναδικό κατακίτρινο ραβανί παραδοσιακό της γιαγιάς από τη Νάξο, συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στον πάγκο να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Για το ραβανί παραδοσιακό, φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι γιατί πρέπει να κρυώσει τελείως.

Σιρόπι για το ραβανί Νάξου
Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5΄επιπλέον. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου. Ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε  να κρυώσει τελείως το βουτυράτο σιρόπι.

Για το ραβανί
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, μπέικιν και σιμιγδάλι). Τα ανακατεύουμε. Για το κέικ ραβανί, χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει (περίπου για 4-5΄). Προσθέτουμε τη βανίλια.

Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε εναλλάξ τα στερεά με το γάλα στο μίγμα. Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 28 ή 30 εκατ. 

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 45΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 40΄περίπου) μέχρι να φουσκώσει το ραβανί να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί. Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.  Καλύτερα να κόψετε το ραβανί Νάξου την επόμενη ημέρα ή μετά από μερικές ώρες. Προαιρετικά, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη τριμμένη καρύδα.


argiro.gr