MY KTEO

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Αναλαμβάνει δράση η Επιτροπή Ισότητας Δήμου Χαλκιδέων



Παρουσία της Δημάρχου Έλενας Βάκα συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Μεγάρου Κότσικα, για πρώτη φορά η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Χαλκιδέων, όπου έγιναν οι πρώτες «αναγνωριστικές κινήσεις» ανάμεσα στα μέλη της νεοσύστατής Επιτροπής. Εκτός από τον αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Επιτροπής Μπάμπη Κώσταρο παρευρέθηκαν επίσης από το Σύλλογο γονέων η Νατάσσα Πικραμένου, από το Επιμελητήριο Εύβοιας η Δέσποινα Καραμπέτσου, από την Ένωση Γυναικών Ελλάδος η Ζαφειρία Μαντζάνα και οι δικηγόροι Χριστόδουλος Κύρου Τσάκαλος και Νίκη Ροδίτη.

Ο Μπάμπης Κώσταρος, αφού έκανε τις αναγκαίες συστάσεις έκανε μια αναφορά για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής επισημαίνοντας ότι πρέπει να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης. Ο πρόεδρος μάλιστα επεσήμανε ότι τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η Επιτροπη Ισότητας είναι αναγκαία.

Η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Επιτροπής σημειώνοντας μεταξύ άλλων συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του Δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο. Στο σημείο αυτό ζήτησε από τα μέλη να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, που θα εισηγηθεί προς τα αρμόδια όργανα του Δήμου για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Επίσης η Επιτροπή  αναλαμβάνει την συνδιοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων σε θέματα κακοποίησης/πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης κ.λπ

Σύμφωνα με τη Δήμαρχο η λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας στηρίζεται σε πέντε άξονες. Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην προαγωγή της προστασίας και της ασφάλειας, στην ενίσχυση των υπηρεσιών παιδείας, κοινωνικής πολιτικής και πολιτισμού, στη συνέχιση λειτουργίας κι ενίσχυση των δομών συμβουλευτικής, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης, όπως είναι το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στη Χαλκίδα και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής, από την οποία φάνηκε ότι είναι έτοιμη να αναλάβουν ενεργό δράση και βοηθήσουν στο να επιτευχθούν οι στόχοι της.