MY KTEO

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Β.Εύβοια, το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πλημμύρας και μια ανίκανη κυβέρνηση


Άρθρο του βουλευτή Ευβοίας και αναπλ. τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Μίλτου Χατζηγιαννάκη που δημοσιεύεται σήμερα στο ειδησεογραφικό site iEidiseis.gr

Μετά τον πύρινο όλεθρο που κατέκαψε τη βόρεια Εύβοια πριν από δυο μήνες, τα όσα θα επακολουθούσαν στην πρώτη βροχή ήταν περίπου γνωστά. Τον νόμο της φύσης ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα εκτυλίσσονται αμέσως μετά τις πυρκαγιές, τα παιδιά τον διδάσκονται στο σχολείο. Μαθαίνουν επίσης ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να υλοποιούνται άμεσα αντιδιαβρωτικά και, κυρίως, αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν τις καμένες περιοχές.

Η πρώτη, όχι ιδιαίτερα δυνατή φθινοπωρινή μπόρα ήρθε να αποδείξει ότι όλα αυτά αποτελούν ψιλά γράμματα για το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε ένα κρεσέντο απάθειας και ανικανότητας μοιάζει αποφασισμένη, αφού πρώτα άφησε την Εύβοια να καεί το καλοκαίρι, να την αφήσει τώρα να πνιγεί.

Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι σκληροί, οι εικόνες ωστόσο που αντικρίζει κανείς στις πυρόπληκτες και πια πλημμυροπαθείς περιοχές της βόρειας Εύβοιας είναι αποκαρδιωτικές. Η απόγνωση και η οργή των κατοίκων, που από την επόμενη μέρα της φωτιάς ανησυχούσαν και φώναζαν ότι θα πνιγούν τον χειμώνα, πλέον περισσεύει.

Οι πλημμύρες είχαν προαναγγελθεί. Ας δούμε λοιπόν τι έκανε και τι δεν έκανε η κυβέρνηση:

•           Στις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας που το καλοκαίρι του 2020 θρηνήσαμε 8 οκτώ νεκρούς λόγω των καταστροφικών πλημμύρων, 14 μήνες μετά, δεν έχει γίνει ούτε ΕΝΑ αντιπλημμυρικό έργο, ενώ ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι μελέτες οριοθέτησης των ρεμάτων και των ποταμών Λήλαντα και Μεσσαπίου ή δεν έχουν έστω επικαιροποιηθεί οι υφιστάμενες.

•           Σε ολόκληρη τη βόρεια Εύβοια, το μόνο που έχει γίνει μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, είναι μικρά αντιδιαβρωτικά έργα με κορμούς καμένων δέντρων, που έκαναν οι συνεταιρισμοί δασεργατών και ρητινοκαλλιεργητών της Εύβοιας, μαζί με συνεταιρισμούς από την υπόλοιπη χώρα. Παρά τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών της ΝΔ, δυο μήνες μετά, όχι μόνο δεν έχει γίνει ακόμα κανένα αντιπλημμυρικό έργο, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καν! Η κυβέρνηση που κατά τα άλλα έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες απευθείας συμβάσεις με πρόσχημα την άναγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών, στην περίπτωση των καμένων περιοχών δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα.

•           Λίγες μέρες μετά τη φωτιά, ο Πρωθυπουργός σε μία από τις προσφιλείς του επικοινωνιακές φίεστες ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής ανασυγκρότησης της Εύβοιας, με επικεφαλής τον κ. Μπένο. Πέρα από την αντιθεσμική διάσταση της υπόθεσης, όπου για ένα τόσο σοβαρό και πολυδιάστατο ζήτημα αρκεί μια προφορική εντολή του Κ. Μητσοτάκη, δυο μήνες μετά ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για αυτή την επιτροπή. Κανείς δεν ξέρει ποια είναι τα μέλη της, ποιες είναι οι αρμοδιότητές της, ποιους πόρους θα διαχειριστεί. Ο κ. Μπένος διευκρίνισε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν έχει σχέση με τα άμεσα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, αλλά με μια ολιστική χωρική επένδυση σε βάθος δεκαετίας.

•           Σε νομοθετικό επίπεδο, εκεί που η κυβέρνηση θα έπρεπε θεωρητικά να σχεδιάζει και να υλοποιεί, επικρατεί επιτελικό μπάχαλο. Οι αρμοδιότητες για τις μελέτες και τα έργα που επείγουν έχουν μετατραπεί σε μπαλάκι του πινγκ πονγκ με τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια, αρχικά εκδίδονται προκλητικές αποφάσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή και εν συνεχεία ανακαλούνται εν μέσω γενικής κατακραυγής, ενώ στο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης δεν υπάρχει η παραμικρή αναμόρφωση προκειμένου να ενταχθούν έργα επιβίωσης για τη βόρεια Εύβοια.

•           Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προεξάρχοντος του Πρωθυπουργού και με ελάχιστες εξαιρέσεις, όχι μόνο δεν έχουν αισθανθεί την ανάγκη να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές τον Αύγουστο ή αυτές τις ημέρες, για να αποκτήσουν ιδία άποψη για την κατάσταση, αλλά μοιάζουν να έχουν βάλει στοίχημα μεταξύ τους για το ποιος μπορεί να προκαλέσει περισσότερο τους Ευβοιώτες και τις Ευβοιώτισσες με τις δηλώσεις του. Το καλοκαίρι έφταιγαν οι κάτοικοι που δεν έβλεπαν τα ανύπαρκτα πυροσβεστικά αεροσκάφη, Προχθές ένας υπουργός αποφάσισε να υποδυθεί τον ρόλο των τρολ του διαδικτύου, λέγοντας στην τηλεόραση ότι δεν θα πρέπει να συνδέουμε τις πλημμύρες με την πυρκαγιά που προηγήθηκε.

Από την ημέρα που έσβησε η καταστροφική φωτιά, οι δήμαρχοι, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής είχαν τονίσει με μια φωνή ένα και μόνο θέμα: Ότι εάν η Πολιτεία δεν μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί το σήμερα του τόπου, πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν άνθρωποι για να σχεδιάσουμε το αύριο. Η κυβέρνηση επέλεξε να κωφεύσει και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Κατόπιν μίας ακόμα προαναγγελθείσας καταστροφής, έστω και τώρα, θα πρέπει να γίνει το αυτονόητο και να προχωρήσει με τάχιστες διαδικασίες η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις της βόρειας Εύβοιας κινδυνεύουν από παρόμοια φαινόμενα και εάν δεν προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα σήμερα, οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή τους, με απόλυτη ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης.