MY KTEO

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού «καρφώνει» την κυβέρνηση για τις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια

 


«Δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει ούτε αντιπλημμυρικά αλλά ούτε και αντιδιαβρωτικά έργα στις πληγείσες από τη φωτιά περιοχές». Αυτό τόνισε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο Δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού Ιωάννης Κοντζιάς, για τις νέες καταστροφές που βιώνει η Βόρεια Εύβοια, καθώς μετά τις φωτιές ήρθαν οι αναμενόμενες πλημμύρες.

 

Ο δήμαρχος κ. Κοντζιάς αποδομεί το αφήγημα της κυβέρνησης, με το υπουργείο Περιβάλλοντος την ίδια ώρα να ανακοινώνει πως πάνω από 700 δασεργάτες εργάζονται στις πυρόπληκτες περιοχές του νησιού και ότι δεκάδες χιλιόμετρα αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

 

Μάλιστα χαρακτήρισε τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο  «ήπιας έντασης» και οι οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν «ίσα ίσα για να ποτιστούν οι ελιές».

 

«Έχουμε ευθύνη που δεν καταφέραμε να περιορίσουμε εγκαίρως τη φωτιά και τώρα, που χάσαμε το δάσος κι έχει αλλάξει η φυσιογνωμία του τόπου μας, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

 

«Η Βόρεια Εύβοια, εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Μια ήπια βροχή που υπό άλλες συνθήκες θα ερχόταν ως ευλογία τα προηγούμενα χρόνια, προξένησε μεγάλες ζημιές οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ήταν αναμενόμενες, απλά και μόνο επειδή άλλαξε μια πολύ σπουδαία παράμετρος, δηλαδή το δάσος το οποίο χάθηκε και το οποίο μας προστάτευε», επισήμανε.

 

 

 

Περιγράφοντας τις εικόνες καταστροφής, εξήγησε ότι τα ρέματα δεν άντεξαν το φορτίο του νερού και πως «όλος ο τόπος έγινε ένα ποτάμι».

 

«Πάρα το γεγονός ότι ήταν καθαρισμένα τα ρέματα, τα ποτάμια, οι αποστραγγιστικές τάφροι, δεν άντεξαν τον όγκο του νερού γιατί ουσιαστικά, χωρίς το δάσος, η δύναμη του νερού πολλαπλασιάζεται. Καταστράφηκαν υποδομές, γέφυρες, δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης, πλημμύρισαν σπίτια. Από την πλευρά μας, δώσαμε προσβάσεις, απεγκλωβίσαμε κόσμο με τα μηχανήματα έργου. Όμως, όλα αυτά είναι καταδρομικές κινήσεις που ουσιαστικά δε λύνουν το πρόβλημα».

 

Τέλος, απηύθυνε έκκληση να γίνουν γενναίες παρεμβάσεις, λέγοντας ότι τα όρια και της κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. «Είναι η ώρα να γίνουν παρεμβάσεις. Έχουμε εισηγήσεις από επιστήμονες ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα μόνιμα. Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτόν αλλά και τους επόμενους χειμώνες».