Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Σχόλιο της ΚΟ Ιστιαίας - Αιδηψού για τις δηλώσεις του Δημάρχου κ. Κοτζιά για τα σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες


Ο κ. Κοντζιάς σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που δημιουργήθηκαν  στην περιοχή των Βασιλικών  - Ψαροπουλίου λίγο πολύ προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει καμία ευθύνη για αυτά τα φαινόμενα.

Μας είπε οτι αυτόν τον χειμώνα τον χάσαμε ήδη απο άποψη αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς επίσης και οτι ελπίζουμε  στην βοήθεια του θεού για τις ερχόμενες βροχές. Μας τόνισε πως η ευθύνη είναι στην περιφέρεια και στην κυβέρνηση, οτι ήδη έχει υπερβεί τις αρμοδιότητες του.

Οι δηλώσεις αυτές είναι προκλητικές, εμπαίζουν το λαό της περιοχής που αγωνιά για την αυριανή ημέρα, για την ζωή και το βιός του.

 

Και είναι προκλητικές διότι:

 

·         Στις 9/8 σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος σε αυτή τη περιβόητη «μακράν συνομιλία» του με τον πρωθυπουργό μας διαβεβαίωνε οτι δόθηκαν δεσμεύσεις για την ανασυγκρότηση και την προστασία της περιοχής

 

·         Στις 18/8 σε δηλώσεις του μετά απο σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, τον Μπένο και άλλους υπουργούς μας διαβεβαίωνε οτι τα αντιπλημμυρικά έργα ξεκινούν άμεσα

 

·         Στις 8/10 δυο ημέρες μόλις πριν τα φαινόμενα σε περιοδείες και συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Σπανό δήλωναν ότι «έχουν εξασφαλίσει ένα πρώτο επίπεδο προστασίας».

 

·         Πολλές ακόμα δηλώσεις όλο το καιρό που προβαλαν αυτονόητες παρεμβάσεις του Δήμου για καθαρισμούς ρεμάτων και ποταμών, για αντιπλημμυρικά μέτρα μεμονωμένα και ανεπαρκή σε πολλές περιπτώσεις (ακαθάριστες εκβολές χειμάρων)

 

Όλο αυτό το διάστημαλοιπόν, συνέβαλε στον εφησυχασμόκαι στο μοίρασμα υποσχέσεων, αντί να θέσει το πρόβλημα ανοιχτά στο λαό, να καλέσει σε εγρήγορση και κινητοποίηση, αντί να καταγγείλει την κυβέρνηση και την περιφέρεια για τις εγκληματικές καθυστερήσεις. Μάλιστα όχι μόνο αυτά δεν έκανε, αλλά στάθηκε και εμπόδιο στον αγώνα του λαού της περιοχής για αποζημιώσεις στο 100% και αντιπλημμυρικά έργα, θέτοντας εμπόδια με όλους τους τρόπους (καταστροφή προπαγανδιστικού υλικού του συλλαλητητρίου 21/8 και της συναυλίας 2/10) στην προσπάθεια κινητοποίησης του λαού της περιοχής.

 

Όλον αυτόν τον καιρό με τη στάση του, την πολιτική του δήμου, τις δημόσιες τοποθετήσεις του στηρίζει την Περιφερειακή αρχή , στηρίζει την Κυβέρνηση με όλους τους τρόπους. Συμβάλει στονεμπαιγμό του λαού, που είδε το βιός του να χάνεται, που κινδυνεύει η ίδια του η ζωή από μια βροχή. Βγάζει λάδι την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ την οποία βεβαίως ο ίδιος υλοποιεί και στηρίζει.

 

Αυτής της πολιτικής είναι αποτελέσμα να πνιγόμαστε και να κρυώνουμε τον χειμώνα, να καιγόμαστε το καλοκαίρι. Αυτή τη πολιτική υλοποιεί η Δημοτική Αρχή και ο κ. Κοντζιάς και επομένως έχει την κύρια ευθύνη για αυτά τα αποτελέσματα.

 

Κυβέρνηση , Περιφέρεια και Δήμος έχουν την αποκλειστική και κύρια ευθύνη ΟΛΟΙ μαζί για την τραγωδία που συμβαίνει κάθε λίγο στην πολύπαθη Εύβοια και ιδιαίτερα στο Βόρειο μέρος της.

 

·         Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τον χειμώνα που έρχεται, ο κίνδυνος θα μεγαλώσει, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια τη ζωή των κατοίκων του Δήμου μας.

 

·         ΚΚΕΕδώ και τώρα να ξεκινήσουν ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα

 

·         Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την αποκατάσταση των ζημιών, για 100% αποζημιώσεις, για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.

 

--