Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Ρολό κιμά με αυγά και μελωμένες πατάτες

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Ρολό κιμά με αυγά και μελωμένες πατάτες


Υλικά Συνταγής:
2 κιλά ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος κιμάς
3 κρεμμύδια τριμμένα
3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
τριμμένες
200 γραμ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα
1½ φλ. νιφάδες βρώμης (ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά)
1/2 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 βρασμένα αβγά
8-10 πατάτες κομμένες σε φέτες ή κυδωνάτες
Για τη σάλτσα
½ λίτρο ζωμό κρέατος (σπιτικός ή εμπορίου)
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για το δέσιμο της σάλτσας (προαιρετικά)
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλεύρι επιπλέον για το δέσιμο
½ λίτρο ζωμό κρέατος και τα υγρά του ταψιού

Εκτέλεση:
Αν θέλουμε πιο πλούσια γεύση στο κλασικό ρολό κιμά με αυγά, σοτάρουμε πρώτα σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα μανιτάρια.

Για το ρολό κιμά
Ξεκινάμε την προετοιμασία για το ρολό κιμά με αυγά, τοποθετώντας όλα τα υλικά για το ρολό σε ένα μεγάλο μπολ. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα κιμά. Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο, για να ενωθούν οι γεύσεις, περίπου για 30 λεπτά. 

Βάζουμε το μείγμα κιμά πάνω σε ένα μεγάλο φύλλο αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε τον κιμά σε όλη την επιφάνεια του χαρτιού. Βάζουμε επάνω τα υλικά της γέμισης, αυγά, τυρί ή ότι άλλο σας αρέσει. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε το γεμιστό ρολό κιμά.

Για το ταψί
Κόβουμε πατάτες σε φέτες ή κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί. Ακουμπάμε με προσοχή το ρολό πάνω στις πατάτες. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το ζωμό, τον πελτέ και το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το ρολό. Καλύπτουμε το ρολό με αντικολλητικό χαρτί. 

Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και το σφραγίζουμε στις άκρες του ταψιού. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει το ρολό και οι πατάτες.

Για τη σάλτσα
Αφού ψηθεί το ρολό στραγγίζουμε τα υγρά του ταψιού σε κανάτα. Αν θέλουμε πολύ σάλτσα συμπληρώνουμε ζωμό κρέατος. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το 1/4 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλεύρι για 2 λεπτά, να σκουρύνει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα.

Λίγο λίγο προσθέτουμε τη σάλτσα από το ρολό και ανακατεύοντας αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλατοπίπερο. Κόβουμε το ρολό σε χοντρές φέτες σε πιατέλα. Αραδιάζουμε δίπλα τις μελωμένες πατάτες και περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα κρέατος.


argiro.gr