MY KTEO

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Ο Σίμος Κεδίκογλου: «Καθημερινά δίνουμε μάχη με το χρόνο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τεράστια καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια»


«Είναι αδιανόητο ακόμα και το να σκεφτεί κανείς, ότι υπήρξε εντολή μη κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια», επεσήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου, προσθέτοντας, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα το πόρισμα της οποίας αναμένουν για τον καταλογισμό των ευθυνών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Ράδιο Ιστιαία, απαντώντας στη συνέχεια στο ερώτημα, εάν  υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα, που ενδεχομένως να ήθελαν καμένη τη Βόρεια Εύβοια, ξεκαθάρισε, ότι ο νόμος είναι σαφής το ίδιο και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπογραμμίζοντας, ότι σε δάσος μπορούν να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, ενώ στα καμένα δεν μπορούν.

Σε ό, τι αφορά την κριτική που ασκείται για ολιγωρία από την πλευρά της Κυβέρνησης στο να γίνουν εγκαίρως οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων απάντησε:

«Δυστυχώς, δίνουμε μία δύσκολη μάχη με το χρόνο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μία τεράστια καταστροφή σε μία έκταση πάνω από μισό εκατομμύριο  στρέμματα. Ακολουθήσαμε διαδικασίες express και θα θυμάστε, ότι στην αρχή μάς κατηγορούσαν, γιατί κάνουμε απευθείας αναθέσεις και επειδή υπήρχαν ιδιωτικές δωρεές μπορέσαμε να παρακάμψουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου. Να  επισημάνω, ότι στα Ψαχνά τα αντιπλημμυρικά έργα ξεκίνησαν δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές, εξαιτίας αυτών των διαδικασιών, του ότι δηλαδή υπήρξαν προκηρύξεις, διαγωνισμοί και ενστάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν δύο χρόνια, ενώ στην περίπτωση της Βόρειας Εύβοιας προχωρήσαμε τάχιστα σε απευθείας αναθέσεις.

»Οι Δασικές Υπηρεσίες έκαναν πολύ γρήγορα τη δουλειά τους και  μέχρι τις 15 και 30 Σεπτεμβρίου εκπονήθηκαν οι μελέτες, οπότε αμέσως οι Δασικοί Συνεταιρισμοί ξεκίνησαν τα αντιδιαβρωτικά έργα. Ωστόσο, για τα μεγάλα, τα λεγόμενα σκληρά αντιπλημμυρικά έργα, όπως είναι τα τσιμεντένια φράγματα, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που μου έδωσαν στη Διεύθυνση Δασών,  θα είναι έτοιμες όλες οι μελέτες. Στη  συνέχεια θα προχωρήσουμε σε απευθείας αναθέσεις και ήδη πολλές εταιρείες έχουν κάνει αιτήσεις. Το βέβαιο είναι, ότι προχωρήσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Κάθε εβδομάδα επισκέπτομαι  τις πυρόπληκτες περιοχές για να δω την πορεία των εργασιών και πραγματικά οι εργάτες και οι ρητινοσυλλέκτες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με αυταπάρνηση για να ολοκληρωθούν γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα. Στην Ιστιαία τα έργα αυτά ξεκίνησαν με μία εβδομάδα καθυστέρηση, αλλά και εκεί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς».

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε, ότι δεδομένης της αναγκαιότητας κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων πολύ πριν τις φωτιές, είχε συνεργασία με τους Δημάρχους, όπως με τον Δήμαρχο Καρύστου, πετυχαίνοντας την ένταξη για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής, προϋπολογισμού 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, το ίδιο και με τον Δήμαρχο  Ιστιαίας –Αιδηψού, πετυχαίνοντας τη ένταξη του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στην Ιστιαία, προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ, όπως, επίσης και με τον Δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

Παράλληλα, επεσήμανε, τη σημαντική συμβολή καθηγητών Πανεπιστημίων, που συνεργάστηκαν με τις Δασικές Υπηρεσίες στην προσπάθεια, που καταβάλλουν να θωρακίσουν σωστά τις πυρόπληκτες περιοχές, λέγοντας, ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων και αυτό γιατί, εάν γίνουν σε λάθος σημεία τότε θα προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στην περίπτωση της Λίμνης, όπου υπήρξαν μεγάλες ποσότητες λάσπης. Την πολύ δύσκολη και υψηλού επιπέδου δουλειά που γίνεται διαπίστωσε και ο ίδιος, όταν είδε της προσομοιώσεις κατά την επίσκεψή του στη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας, που υποδεικνύουν τα επικίνδυνα σημεία σε περιπτώσεις ισχυρών βροχοπτώσεων.

Στη συνέχεια, σε ό, τι αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων στους ρητινοπαραγωγούς απάντησε, ότι βάσει των όσων ανέφερε ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργό κ.  Χρήστος Τριαντόπουλος σε τηλεδιάσκεψη εντός του Οκτωβρίου θα γίνει εκταμίευση 6 εκατομμυρίων ευρών. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και απασχολούνται  στις εργασίες, που γίνονται  με αμοιβή, ενώ ανά πάσα στιγμή έχουν την ευχέρεια, όποτε επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με μισθό 800 ευρώ, συν τα ένσημα και συν τη  διατήρηση του καθεστώτος του  ρητινοσυλλέτκη, που σημαίνει ότι όσοι είναι άνω των 55 ετών μπορούν να βγουν σε σύνταξη. Εκτός αυτού υπάρχει και η δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα Leader με  100% επιδότηση κάτι για το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα εκστρατεία ενημέωσης.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα το οποίο τέθηκε στον κ. Κεδίκογλου αφορά στη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας.

Για την καθυστέρηση που παρατηρείται τόνισε, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τις δύο θέσεις νεφρολόγων που έχουν προκηρυχθεί. Το ζήτημα αυτό, μάλιστα, συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντησή του με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα, όπου αποφασίστηκε σε περίπτωση που δεν υπάρξει καμία αίτηση να εξετάσουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης ιατρών άλλων ειδικοτήτων για να αναλάβουν τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. «Είναι καημός όλων μας – είπε- και αγώνας ζωής να δοθεί τέλος στην καθημερινή Οδύσσεια των νεφροπαθών και των οικογενειών τους».