MY KTEO

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Φορτώνει ...στον Θεό την ευθύνη για τις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια

 


«Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, δυστυχώς», δήλωσε προκλητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, για τις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια, απογειώνοντας την προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών της κυβέρνησης για ένα ακόμη προδιαγεγραμμένο έγκλημα. «Δεν ήταν πρώτη φορά που πλημμύρισε η Αγία Άννα, είχε γίνει και στο παρελθόν», πρόσθεσε κυνικά ο Γ. Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προχωρώντας σε ένα αποκρουστικό πινγκ - πονγκ ανάμεσα στη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που όλοι τους βάζουν στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» κάθε έργο που αφορά την προστασία του λαού.

 

Φυσικά, δεν χρειαζόταν να βάλει ...ο Θεός το χέρι του για να σωθεί η Β. Εύβοια από τις πλημμύρες. Αρκούσε να γίνουν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που απαιτούν εδώ και δυο μήνες οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της περιοχής.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί ούτε οι μελέτες. Μέχρι στιγμής οι μόνες παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την Περιφέρεια και τους δήμους είναι η διάνοιξη και ο καθαρισμός ορισμένων ποταμών και ρεμάτων, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μετά από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου.

 

Την ίδια στιγμή, τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά έργα, που θα μπορούσαν, σε ένα βαθμό, να βοηθήσουν στη συγκράτηση της διάβρωσης του εδάφους και να αποτρέψουν τη μεταφορά φερτών υλών, υλοποιούνται μόνο σε τρεις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, εκεί δηλαδή που έχουν οριστεί «ανάδοχοι». Μάλιστα και εκεί που υλοποιούνται αντιδιαβρωτικά έργα, όπως κορμοπλέγματα, δεν γίνονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και σε συνδυασμό με τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.