MY KTEO

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Σίμος Κεδίκογλου: «Η μεγάλη αγωνία και προτεραιότητά μας είναι να θωρακίσουμε τις πυρόπληκτες περιοχές όσο γίνεται καλύτερα και όσο γίνεται γρηγορότερα»


«Κάνουμε τα πάντα για να θωρακιστούμε όσο γίνεται καλύτερα και όσο γίνεται γρηγορότερα» δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας κ. Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90.1», επισημαίνοντας, παράλληλα,  ότι στη Βόρεια Εύβοια υπήρξε μία συντριπτική καταστροφή όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και  της τοπικής οικονομίας,  καθώς δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα που να μην επλήγη από τις πυρκαγιές.

Τόνισε, ότι έχουν κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να μπορέσουν να κινηθούν με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου, γιατί υπήρχαν οι ιδιωτικές δωρεές  και μπόρεσαν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα τις μελέτες και τις αναθέσεις των αντιδιαβρωτικών έργων. Συγκεκριμένα οι μελέτες είχαν ολοκληρωθεί 15 και 30 Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά οι Δασικοί Συνεταιρισμοί άρχισαν την κατασκευή των κορμοδεμάτων .

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχονται από την αντιπολίτευση, ότι δεν έχει γίνει ό, τι θα έπρεπε, απάντησε, ότι όσοι τα ισχυρίζονται αυτά είναι οι ίδιοι  που τούς κατηγορούσαν για τις απευθείας αναθέσεις, στις οποίες προχώρησαν  για να κερδίσουν χρόνο και πρόσθεσε, ότι αυτό που τον ενδιαφέρει κυρίως είναι όχι το τι λέει η αντιπολίτευση, αλλά τι λέει ο κόσμος. «Τα αντιδιαβρωτικά έργα –είπε-ξεκίνησαν μέσα σε ένα μήνα από την καταστροφή , ενώ  μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμες και οι μελέτες για να ξεκινήσουν τα μεγάλα  αντιπλημμυρικά έργα, όπως θα είναι για παράδειγμα οι ταμιευτήρες,  που θα θωρακίσουν πλήρως την περιοχή. Σας καλώ να συγκρίνετε την περίπτωση αυτή με τις φωτιές στα Ψαχνά πριν από δύο χρόνια, όπου  επειδή ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες του Δημοσίου, μόλις πριν από ένα μήνα ξεκίνησαν τα έργα, χάθηκαν δηλαδή δύο χρόνια.

»Αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν ξεκινήσει πιο γρήγορα. Η Διεύθυνση Δασών Ευβοίας, οι Δασολόγοι έχουν κάνει μία πολύ καλή δουλειά για να ετοιμάσουν γρήγορα τις μελέτες.  Δυστυχώς, όμως,  είναι μία μάχη με το χρόνο στη χειρότερη δυνατή περίοδο και κάνουμε τα πάντα για να θωρακίσουμε την περιοχή όσο γίνεται γρηγορότερα.  Η νεροποντή ήταν απότομη και σε μεγάλη ποσότητα, γιατί στα καμένα πολλαπλασιάζεται ο όγκος των υδάτων. Εκτός αυτού η κατάσταση δυσχεραίνεται και εξαιτίας της  γεωμορφολογίας της περιοχής, που επίσης δεν είναι σύμμαχός μας, γιατί  στην Αγία Άννα για παράδειγμα σχεδόν κάθε  χρόνο οι κάτοικοι αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο των πλημμυρικών φαινομένων πριν καούν τα δάση. Για το λόγο αυτό είχαν ήδη γίνει ενέργειες και μαζί με τον Δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας  είχαμε  δρομολογήσει τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή αυτή, όπως και στις Ροβιές.  Η μεγάλη μου αγωνία δεν είναι όμως μόνο η Αγία Άννα, αλλά είναι και άλλες περιοχές , όπως οι Γούβες και η Λίμνη που έχει ένα αμφιθέατρο από καμένα βουνά γύρω της. Προσπαθούμε να θωρακίσουμε αυτές τις περιοχές και παράλληλα να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και δεδομένου του ότι αναμένουμε την κακοκαιρία της Πέμπτης, αποφασίστηκε να βρίσκονται Ειδικές Δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην περιοχή από την προηγούμενη ημέρα».

Στη συνέχεια ο κ. Κεδίκογλου απαντώντας στα σχόλια αναφορικά με το κατά πόσο υφίσταται η Επιτροπή  που έχει συγκροτηθεί υπό  τον κ. Σταύρο Μπένο για την ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας   δήλωσε:  «Αυτά είναι μία τεχνητή παρανόηση, γιατί ο κ. Σταύρος Μπένος  έχει αναλάβει την  εκπόνηση του μεσομακροπρόθεσμου προγράμματος για την ανασυγκρότηση της περιοχής δηλαδή, τα επόμενα χρόνια πως θέλουμε να είναι η Βόρεια Εύβοια, είτε αλλάζοντας την τουριστική ταυτότητα, είτε ενισχύοντας νέες καλλιέργειες.  Αφορά στο να αλλάξουμε το μέλλον μίας περιοχής, αλλά αυτό είναι μεσομακροπρόθεσμο και  οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί και θα παρουσιασθούν τους πρώτους μήνες του 2022.

»Το άμεσο είναι η αντιμετώπιση των πλημμυρικών  φαινομένων, οι αποζημιώσεις  και η στήριξη διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, γιατί υπέστη μία συντριπτική καταστροφή όλη η  τοπική οικονομία, δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα που να μην επλήγη από τις πυρκαγιές. Ιδιαίτερα, χάρηκα γιατί  έγινε δεκτή η εισήγησή μου να δοθούν αποζημιώσεις και σε όσους δεν κάηκαν μεν οι εγκαταστάσεις, τα σπίτια, οι επιχειρήσεις τους, αλλά κάηκε η σεζόν για τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις εστίασης και  είναι σημαντικό το ότι υπάρχει  πρόνοια  και για αυτούς. Όμως,  είναι και ένα ευρύτατο φάσμα μέτρων για τη στήριξη των μελισσοκόμων και των ρητινοκαλλιεργητών με τους οποίους μίλησα κατά τις επισκέψεις μου στην περιοχή και οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόνοια της Πολιτείας. Έχω μεγάλη αγωνία για αυτούς τους ανθρώπους, που τούς γνωρίζω από μικρό παιδί και έχω μεγαλώσει μαζί τους και έπρεπε να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Οι ρητινοσυλλέκτες θα έχουν τη  δυνατότητα να απασχοληθούν με καλή αμοιβή στα αντιπλημμυρικά έργα και να ενταχθούν, όποτε το αποφασίσουν στο  επταετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που τους παρέχει μισθό, ασφάλεια παράλληλα με τη διατήρηση του καθεστώτος του ρητινοσυλλέκτη, που σημαίνει ότι όσοι είναι άνω των 55 ετών μπορούν να βγουν στη σύνταξη αναλαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια την προστασία του νέου δάσους».

 

Τέλος, για τις αυξήσεις στις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων απάντησε: « Στον τομέα ευθύνης μου το μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται στην  κτηνοτροφία, γιατί οι ζωοτροφές έχουν παρουσιάσει αύξηση τιμής από 50% μέχρι 120% μέσα στον τελευταίο χρόνο.  Έχουμε συστήσει ειδική επιτροπή στο Υπουργείο  και σήμερα είχαμε συνάντηση για να δούμε πως θα μπορέσουμε να εξορθολογήσουμε αυτά τα πράγματα καθώς συμβαίνουν διάφορα που δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν στο εμπόριο των ζωοτροφών, γιατί  εξηγήστε μου πως γίνεται λίγες μέρες αφότου ανακοινώσαμε τη  μείωση ΦΠΑ στις  ζωοτροφές, στην Κρήτη να παρουσιάζεται ανατίμηση των ζωοτροφών. Γ’ αυτό θα υπάρξουν έλεγχοι στο κύκλωμα εμπορίας των ζωοτροφών, αλλά η μεγάλη πρόκληση είναι η αυτάρκεια της Ελλάδας, γιατί ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός και πρέπει να έχει η  Ελλάδα εθνική παραγωγή ζωοτροφών μεγαλύτερη για να μην είναι έρμαιο των διεθνών τιμών. Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν εισηγήσεις για αξιοποίηση δημοσίων γαιών για καλλιέργεια ζωοτροφών  και ήδη βρίσκομαι σε επαφή με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου  κάνουν σημαντικές έρευνες για εναλλακτικές ζωοτροφές  που θα μπορούν να καλλιεργηθούν ευκολότερα και αποδοτικότερα. Ο μεγάλος στόχος είναι να ενισχύσουμε την εθνική μας αυτάρκεια».