Evia Top: Σίμος Κεδίκογλου: «Δίνουμε μάχη με το χρόνο για να θωρακίσουμε τις πυρόπληκτες περιοχές όσο γίνεται πιο γρήγορα»

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021

Σίμος Κεδίκογλου: «Δίνουμε μάχη με το χρόνο για να θωρακίσουμε τις πυρόπληκτες περιοχές όσο γίνεται πιο γρήγορα»


«Κάνουμε ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να θωρακίσουμε τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιρού όσο γίνεται πιο γρήγορα». Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Εύβοιας Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στο Σταθμό των Εργαζομένων, προσθέτοντας, ότι δίνουν έναν πολυμέτωπο αγώνα για να ανακάμψει η τοπική οικονομία, εμπορική, τουριστική, αγροτική, αλλά και για να ολοκληρωθούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, κάτι που, όπως τόνισε, είναι η μεγάλη αγωνία και η απόλυτη προτεραιότητά τους. Όπως είπε συγκεκριμένα, είναι μία μάχη με το χρόνο, που δυστυχώς, δεν είναι με το μέρος τους. Επεσήμανε, επίσης, ότι χρειάστηκε να παρακάμψουν τις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου, όπου υπήρξαν ιδιωτικές δωρεές και έγιναν απευθείας αναθέσεις από τα Δασαρχεία και τις Δασικές Υπηρεσίες και μπόρεσαν με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσουν σε χρόνο ρεκόρ οι εργασίες στη Βόρεια Εύβοια, σε αντίθεση με την περίπτωση των Ψαχνών, όπου εξαιτίας των διαδικασιών, που είχαν ακολουθηθεί, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να προχωρήσουν τα έργα.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε, ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες και για αυτό συνεχάρη τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τα στελέχη, που με μεγάλη αυταπάρνηση εργάστηκαν ταχύτατα και ξεκίνησαν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά έργα. Ο ίδιος, άλλωστε, επισκέπτεται συνεχώς τις πυρόπληκτες περιοχές, παρακολουθώντας επιτόπου την πορεία των εργασιών. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι απαραίτητα για να συγκρατήσουν τις τεράστιες ποσότητες νερού, το κόστος κατασκευής των οποίων θα ξεπεράσει τα 20 με 30 εκατομμύρια ευρώ, οι μελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου κάτι που, επίσης, γίνεται με γρήγορους ρυθμούς δηλώνοντας: «Είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την ολοκλήρωση των αντιδιαβρωτικών. Πρόκειται για τα λεγόμενα σκληρά έργα, που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένα σημεία, εκεί όπου έχουμε συναντήσεις χειμάρρων, ρέματα που καταλήγουν σε οικισμούς, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές Νοεμβρίου με την ολοκλήρωση των μελετών και τις απευθείας αναθέσεις. Το να καλύψουμε τις ανάγκες σε μία τόσο μεγάλη έκταση  σε ενάμιση μήνα είναι ανθρωπίνως αδύνατο, ωστόσο, προχωράμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Τα πλημμυρικά φαινόμενα υπήρχαν και πριν τις πυρκαγιές και για το λόγο αυτό  σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Τσαπουρνιώτη είχαμε  δρομολογήσει στην Αγία Άννα και τις Ροβιές ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο. Η ανάγκη αυτή τώρα είναι ακόμα πιο επιτακτική, καθώς μετά τις πυρκαγιές το πρόβλημα είναι εντονότερο».

Ιδιαίτερη αναφορά, στη συνέχεια, έκανε στην επίσκεψη, που πραγματοποίησαν την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου στη Βόρεια Εύβοια μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μαζί με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελο Τουρνά, στην περιοχή όπου διαπίστωσαν, ότι οι ζημιές που σημειώθηκαν ήταν αρκετά εκτεταμένες τόσο στο τοπικό οδικό δίκτυο, σε γέφυρες, όσο και σε πολλές κατοικίες. Επεσήμανε ότι ήδη προχωράνε στις καταγραφές των ζημιών για να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων κατά το πρότυπο της καταβολής των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα καθήκοντα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  τόνισε: «Τα κυρίαρχα αισθήματα για μένα είναι ευθύνη και υποχρέωση να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μού έδειξε ο Πρωθυπουργός. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, καθώς η καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια ήταν σαρωτική όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της τοπικής οικονομίας. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε τα μέτρα και είδα με ικανοποίηση, ότι συμπεριλήφθηκε στη δέσμη μέτρων, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, η εισήγησή μου για τις τουριστικές επιχειρήσεις και αυτό γιατί χάθηκε μία ολόκληρη σεζόν και έπρεπε να υπάρξει μέριμνα για κάλυψη αυτών των διαφυγόντων εσόδων».