MY KTEO

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Μανιτάρια πλευρώτους ψητά


Υλικά Συνταγής:
500 γραµ. μανιτάρια πλευρώτους μεγάλα καθαρισμένα
2 σκ. σκόρδο
2 κ.σ ελαιόλαδο
λίγο φρέσκο θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
λαδολέμονο ή λαδόξιδο
φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Μανιτάρια πλευρώτους ψητά θα χρειαστούμε μανιτάρια τρυφερά και ολόφρεσκα. Διαβάστε και το μυστικό που σας έχω παρακάτω, για το σωστό καθάρισμα τους και για πολλή νοστιμιά.

Για τα ψητά μανιτάρια πλευρώτους στο φούρνο
Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Χωρίζουμε ένα-ένα τα μανιτάρια πλευρώτους και τα ακουμπάμε σε μια στρώση απλωτά στο ταψί. Να μην καλύπτει το ένα μανιτάρι το άλλο. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το τριμμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Τα αλείφουμε με πινέλο.

Τα ψήνουμε στην πάνω σχάρα του φούρνου, σε πολύ δυνατό γκριλ για περίπου 7′. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα, στους 200 °C για 15′. Για μανιτάρια πλευρώτους ψητά στη σχάρα.

Για τα μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα, αφού τα αλείψουμε με το αρωματισμένο λαδι, τα ακουμπάμε στη σχάρα και τα ψήνουμε για λίγα λεπτά 2-3 από κάθε πλευρά.

Μανιτάρια πλευρώτους στο τηγάνι
Αφού χωρίσουμε τα μανιτάρια τα βάζουμε σε ένα μπολ. Τα περιχύνουμε με το αρωματισμένο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε να λαδωθούν. 

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικοτηγανι σε δυνατή φωτιά. Όταν το τηγάνι κάψει καλά, τα ρίχνουμε μέσα και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.

Μυστικά για μανιτάρια πλευρώτους ψητά με πολλή νοστιμιά
  • Στα πλευρώτους ταιριάζει πολύ το θυμάρι, ο μαϊντανός και το σχοινόπρασο.
  • Το σκόρδο αναδεικνύει την γήινη γεύση του μανιταριού.
  • Μπορείτε να αλέσετε σκελίδες σκόρδο με ελαιόλαδο. Να φυλάξετε σε βάζο στο ψυγείο. Το σκόρδο θα κάτσει στην βάση του βάζου. Με το αρωματικό λάδι μπορείτε να αλείψετε τα πλευρώτους, να μαγειρέψετε φαγητά ή να μαρινάρετε. Το άρωμα του σκόρδου με αυτό τον τρόπο είναι ανεπαίσθητο τόσο όσο, αλλά απαραίτητο σε πολλά φαγητά.
  • Μη βουτάτε ποτέ τα μανιτάρια στο νερό. Έχουν την ιδιότητα του σφουγγαριού και ρουφάνε την υγρασία. Με αποτέλεσμα να την αποβάλουν στο τηγάνι στο ταψί και στην κατσαρόλα.
  • Τα πλευρώτους συνήθως τα αγοράζουμε καθαρά συσκευασμένα, έτοιμα για μαγείρεμα. Αν πρέπει να τα καθαρίσετε ο ιδανικός τρόπος είναι το ειδικό βουρτσάκι μανιταριών ή νωπή πετσέτα. Απαλά τα καθαρίζετε χωρίς να τα τραυματίσετε.
  • Διαβάστε εδώ περισσότερα μυστικά για να μεταχειρίζεστε σωστά το κάθε είδος μανιταριού.
  • Συνοδεύουν τέλεια όλα τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια αλλά και σκέτα είναι ένα θρεπτικό vegan φαγητό.
  • Λαδολέμονο ή λαδόξυδο; Είναι καθαρά θέμα γούστου και το κλασικό λαδολέμονο αλλά και μια βινεγκρετ με ξύδι βαλσάμικο ταιριάζουν πολύ καλά με την γεύση των μανιταριών.

argiro.gr