MY KTEO

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Τοποθέτηση για την εγκατάσταση αιολικών


Η τοποθέτηση του επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 «Με έκπληξη παρατηρώ ότι το σημερινό θέμα που αφορά τις ανεμογεννήτριες μπήκε πρώτο και όχι

τελευταίο στην ημερήσια διάταξη όπως συνέβει την προηγούμενη φόρα με την περιοχή του Καλετζίου. Οι κάτοικοι παλεύουν από μόνοι τους να ολοκληρώσουν την προσφυγή κατά της εγκατάστασης στην θέση Μύτη που είναι περιοχή “natura” γεγονός είναι ότι το αρνηθήκατε. Ωστόσο οι σημερινές σας ενέργειες δείχνουν ότι αντιλαμβάνεστε σιγά-σιγά ότι ο δήμος μας μετατρέπεται σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο, όχι ότι σας νοιάζει, εξάλλου η θέση σας είναι γνωστή είστε υπέρ των συγκεκριμένων επενδύσεων. Ωστόσο αντιλαμβάνεστε ότι οι τοπικές κοινωνίες, ο περιβαλλοντικός σύλλογος Κύμης, οι  επιμορφωτικοί σύλλογοι αντιδρούν στην άναρχη επέλαση των ανεμογεννητριών άλλα και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα στις Κονίστρες, Δύστο, Αλιβέρι, Αυλωνάρι, Κύμη κτλ. Γι αυτό αναδιπλώνεστε και καμώνεστε ότι αντιδράτε. Όσο για τις αλλαγές στο θεσμικό ή χωροταξικό πλαίσιο που προβάλλεται πως θα λύσει το ζήτημα είναι αναληθές αφού τα ίδια αυτά πλαίσια ανοίγουν το δρόμο της εμπορευματοποίησης της ενέργειας, των δασών και γενικά της γης. Σε λίγο καιρό εάν δεν ξεσηκωθούμε στο να μην μπει καμία άλλη ανεμογεννήτρια στο Δήμος μας η καταστροφή που Θα συντελεστεί θα ξεπεράσει εκείνη της Καρύστου.

Να σας θυμίσω την πάγια θέση και πρόταση μας: Η ισορροπημένη αξιοποίηση όλων των εγχώριων μορφών ενέργειας με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, για φθηνό ρεύμα για το λαό, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Η πρόταση αυτή, που είναι η μόνη που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας, βρίσκει εμπόδιο στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της ενέργειας των μονοπωλιακών ομίλων ντόπιων και ξένων. Οι οποίοι έχουν όλο το νομικό οπλοστάσιο από τις κυβερνήσεις για να αδειοδοτούνται.

 

Δεν είναι λοιπόν το πρόβλημα η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας. Τονίζουμε πως δεν είμαστε αντίθετοι με τις δικαστικές παρεμβάσεις, όμως γνωρίζουμε πως δε μπορεί να βγει κάτι θετικό από αυτό καθώς η πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», η επέλαση των αιολικών πάρκων, γίνεται με βάση τους νόμους των κυβερνήσεων. Ακόμη και αν κάπου υπάρχει νομικό κόλλημα το κράτος που θεωρεί «στρατηγικής σημασίας» αυτή την πολιτική μπορεί να αλλάξει το νόμο. Η σημερινή κυβέρνηση άλλα και όλες οι προηγούμενες το ακολουθούν πιστά.

 

Άλλωστε με βάση αυτούς τους νόμους ο ρόλος της τοπικής διοίκησης δεν μετράει είναι συμβουλευτικός και δεν μπορεί να καθορίσει την εγκατάσταση ή όχι των ανεμογεννητριών.

 

θα πρέπει οι δημότες να βγάζουν τα συμπεράσματα τους. Έχουμε πλέον χειροπιαστές αποδείξεις  των συνεπειών της «πράσινης ανάπτυξης» που στόχο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, για το ποιος δηλαδή ευνοείται και ποιος τελικά θα πληρώσει το Μάρμαρο!!!

 

Μια από τις αποδείξεις είναι ότι το καλοκαίρι σημαδεύτηκε από ένα παρ' ολίγον μπλακ άουτ μεσούντος του καύσωνα. Όπως και οι διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά τον Οκτώβρη-Νοέμβρη του 2017. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι ενώ η περιοχή εξελίσσεται σε μεγάλο παραγωγό Ενέργειας, εμείς αυτήν την επένδυση καλούμαστε να την στηρίξουμε με τις απαράδεκτες και υπέρογκες αυξήσεις του 50% στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας που θα φτάνουν αυτές τις μέρες στα σπίτια μας. Τα λαϊκά νοικοκυριά απειλούνται από το κύμα ακρίβειας επιπρόσθετα με τη αύξηση των καυσίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης. Με τον χειμώνα προ των πηλών!

 

Είναι πασιφανές  πλέον ότι η απελευθερωμένη Ενέργεια απ' τη μία έχει δραστικά αρνητικές επιπτώσεις, με την καταστροφή για το περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων, αφού καταπατούν περιουσίες, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, της αποτροπής των κινδύνων από πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ. Απ' την άλλη, παράγει τεράστια εξασφαλισμένα κέρδη για τους επενδυτές των ΑΠΕ, τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής Ενέργειας.   

 

Η πολιτική της επέλασης αυτής επηρεάζει και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής των Κήπων, επηρεάζει τον Οξύλιθο, περιοχή έχει χαρακτηριστεί και χαρτογραφηθεί ως γεώτοπος από το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Η παγκόσμια πίστα αναρρίχησης στα Μανίκια που θα δώσει ώθηση στον εναλλακτικό τουρισμό υποβαθμίζονται με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε πολύ μικρή απόσταση. Αλλά και όλες οι περιοχές που βρίσκονται στις σημερινή εισήγηση δεν βγαίνουν αλώβητες. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται μια σειρά από άλλα προβλήματα σε κατοίκους και περιβάλλον όπως της ηχορύπανσης έχουμε οικισμούς όπου τοποθετούνται κοντά τους αιολικά πάρκα, ενώ επιπτώσεις θα υπάρξουν από τις ανεμογεννήτριες (στην ποιότητα και επάρκεια υπόγειων υδάτων, κατολισθήσεις κ.λπ.) και μόνο από την αλλαγή της μορφολογίας του βουνού. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για ελλιπή επίβλεψη κατά τη διάρκεια των έργων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

 

Με αυτή τη λογική δε θα αφήσουμε να προχωρήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας. Είμαστε μπροστά στον αγώνα των κατοίκων του δήμου μας και θα συνεχίσουμε για να ανατραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

 

Είναι μονόδρομος δεν υπάρχει χει άλλη λύση. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό που θα πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά  δωρεάν χωρίς ανταποδοτικά τέλη. Εμείς θα πρωτοστατήσουμε σε οποιαδήποτε κινητοποίηση πραγματοποιηθεί γα να μην παραδοθεί ούτε ένα κομμάτι γης στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων. Η μόνη διέξοδος ενάντια στην πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», διεκδικώντας να μην προχωρήσει η παράδοση της γης και του περιβάλλοντας στα χέρια των μονοπωλίων είναι η οργανωμένη λαϊκή πάλη μέσο των φορέων.

 

θα πρέπει να απαιτήσουμε:

 

·         να σταματήσει η επέκταση των αιολικών πάρκων σε όλη την έκταση του δήμου μας.

 

·         την συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, από δημόσιο φορέα, και την πραγματική αποτύπωση των συνεπειών τους.

 

·         την σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών, όπως το λεγόμενο «πράσινο τέλος», και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.

 

·         στην σημερινή μας προσφυγή να συμπεριληφθεί και το Τ.Δ. του Καλετζίου που το εξαιρέσατε την προηγούμενη φορά ».

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

 

Κώστας Κέκης

 

Κώστας Καρτελιάς