MY KTEO

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Κύμα ανατιμήσεων και με τη... βούλα της Eurostat -Στο 3% «πέταξε» ο πληθωρισμός


Στο 3% «πέταξε» ο πληθωρισμός- όπως τον μετράει η Eurostat- τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας έτσι την αίσθηση των σωρευμένων ανατιμήσεων στο αποκαλούμενο «καλάθι της νοικοκυράς».

Εν αναμονή των αναλυτικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Νοεμβρίου, οι πρώτες εκτιμήσεις από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανεβάζουν τον πληθωρισμό στο 3% τον Οκτώβριο, από 1,9% το Σεπτέμβριο, 1,2% τον Αύγουστο και 0,7% τον Ιούλιο, αποτυπώνοντας έτσι το ράλι αυξήσεων σε βασικά είδη διατροφής, είδη ευρείας κατανάλωσης και φυσικά στα ενεργειακά προϊόντα.

Αν και σε αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat δεν υπάρχουν επιμέρους δείκτες για τις χώρες, ο δείκτης της Ενέργειας για όλη την Ευρώπη «έτρεξε» με 23,5% έναντι 17,6% το Σεπτέμβριο, δείχνοντας έτσι ποια είναι η… ρίζα του κακού. Δεν πρέπει να λησμονεί, άλλωστε, κανείς ότι στις αρχές Οκτωβρίου η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε μέχρι τα 162 ευρώ, για να υποχωρήσει στη συνέχεια γύρω στα 90 ευρώ, συμπαρασύροντας τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Όσον αφορά, δε, στις τιμές των καυσίμων, μόνο το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου «παίζει» στα 85 δολάρια, δηλαδή γύρω στα 40 δολάρια παραπάνω από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αρκεί για να αναδείξει το πρόβλημα.

Η Ελλάδα δεν έχει τον πιο «γρήγορο» πληθωρισμό (4,1% στην Ευρωζώνη), ενώ και σε μηνιαία βάση η επιτάχυνση των ανατιμήσεων (1,3%) δεν ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Αυτό δεν αναιρεί, όμως, την πίεση που βιώνουν ήδη τα νοικοκυριά. Είναι ενδεικτικό ότι οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, που διατέθηκαν τον περασμένο μήνα στην εσωτερική αγορά, ήταν αυξημένες κατά 17,3%. Πέρα από τις εντυπωσιακές αυξήσεις σε καύσιμα- ηλεκτρικό ρεύμα, αναμφίβολα ξεχωρίζει η αύξηση κατά 2,6% στα τρόφιμα, καθώς πρόκειται για τις χονδρικές τιμές.


iefimerida.gr του Γιώργου Παππού