MY KTEO

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

H Λα Νίνια απειλεί να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση – Φέρνει ψυχρότερο χειμώνα


Eνα καιρικό φαινόμενο, που συνοδεύεται συνήθως από σκληρότερους χειμώνες, η Λα Νίνια (La Nina), είναι καθ’ οδόν και αναμένεται να συμβάλει στην επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης.

Το μοτίβο La Nina, που σχηματίζεται όταν ενισχύονται άνεμοι του ισημερινού και φέρνουν στην επιφάνεια πιο κρύα νερά από τα βάθη του ωκεανού, έχει εμφανιστεί στον Ειρηνικό, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Συνήθως αυτό προοιωνίζεται θερμοκρασίες χαμηλότερες των κανονικών στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας και έχει αναγκάσει τοπικές μετεωρολογικές υπηρεσίες να εκδώσουν προειδοποιήσεις για πολύ κρύο χειμώνα. Τα μαντάτα είναι λίαν δυσάρεστα για αρκετές χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα, κορυφαίος καταναλωτής ενέργειας, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία, που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες τιμές καυσίμων, ή προβλήματα με μπλακάουτ και περιορισμό της τροφοδοσίας ρεύματος στη βαριά βιομηχανία. Ήδη οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου είναι στα ύψη κι ένας βαρύς χειμώνας θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για θέρμανση και συνακόλουθα και των τιμών.

«Αναμένουμε οι θερμοκρασίες να είναι χαμηλότερες των φυσιολογικών αυτό το χειμώνα σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Ασία», λέει ο Ρένι Βάντεγουετζ, αντιπρόεδρος στον πάροχο δεδομένων DTN/ «Τα δεδομένα πρόγνωσης του καιρού είναι κρίσιμο στοιχείο για την πρόβλεψη του μεγέθους του φορτίου ενέργειας που θα απαιτηθεί», πρόσθεσε.



iefimerida.gr