MY KTEO

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

H Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χαλκιδέων για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή της Ανθηδώνας


Μετά την ενημέρωση της Δημάρχου, η Γρανέττα Τσιβίκα έκανε την εξής τοποθέτηση:

Είναι σε όλους γνωστό πως οι αιτήσεις αδειών από ιδιωτικές εταιρείες για να στήσουν ανεμογεννήτριες

στην Εύβοια αλλά και στο δήμο μας, πέφτουν σα βροχή.

Η εγκατάσταση αιολικού πάρκου εντός του δήμου Χαλκιδαίων μας βρίσκει αντίθετους, όχι γιατί αρνούμαστε τη συγκεκριμένη μορφή ενέργειας.

Θεωρούμε αξιοποιήσιμες όλες τις μορφές ενέργειας όταν αυτές χρησιμοποιούνται προς όφελος του λαού ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε φθηνό ρεύμα με ταυτόχρονο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Σε καμία περίπτωση αυτό δεν ισχύει σήμερα δεδομένου ότι όλες οι μορφές ενέργειας αξιοποιούνται από τους επιχειρηματικούς ομίλους με γνώμονα το κέρδος τους και όχι τις δικές μας ανάγκες.

Στο όνομα δε της πράσινης ανάπτυξης, μονοπώλιά της ενέργειας  εγχώρια ή ξένα δε διστάζουν να καταπατούν περιοχές «natura», όπως συμβαίνει σε βουνοκορφές της Εύβοιας ή οικιστικές περιοχές με ζωντανό παράδειγμα το Οντάθι του Δήμου μας.

Επιπλέον «αέρα στα πανιά τους», δίνουν όλοι οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι που έχουν κατά καιρούς ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις  και οι οποίοι διευκολύνουν την αδειοδότηση, την επιδότηση τους και την εκμετάλλευση του  του φυσικού πλούτου του τόπου μας και της ίδιας μας της ζωής προκειμένου να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Μια απόδειξη των συνεπειών της «πράσινης ανάπτυξης» και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που υπηρετείται όλοι σας πιστά είναι τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας που φτάνουν αυτές τις μέρες στα σπίτια μας με τις απαράδεκτες και υπέρογκες αυξήσεις, είναι η αύξηση στην τιμή των καυσίμων που. Και αυτά με τον χειμώνα μπροστά!

Άλλωστε με βάση αυτούς τους νόμους ο ρόλος της τοπικής διοίκησης έχει υποβιβαστεί σε συμβουλευτικό και όχι καθοριστικό για την εγκατάσταση ή όχι ανεμογεννητριών. Όσο για τις αλλαγές στο θεσμικό ή χωροταξικό πλαίσιο που προβάλλεται πως θα λύσει το ζήτημα είναι αναληθές αφού τα ίδια αυτά πλαίσια ανοίγουν το δρόμο της εμπορευματοποιήσης της ενέργειας, των δασών και γενικά της γης.

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό που θα πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά   δωρεάν χωρίς ανταποδοτικά τέλη. Ως εκ τούτου θα πρωτοστατήσουμε σε οποιαδήποτε κινητοποίηση πραγματοποιηθεί γα να μην παραδοθεί σπιθαμή γης στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων για να κερδοφορήσουν σε βάρος μας, δε θα δεχθούμε να μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα!

Ο Βαγγέλης Σταματούκος, δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην τοποθέτηση του τόνισε πως: δεν είμαστε αντίθετοι με τις δικαστικές παρεμβάσεις, όμως γνωρίζουμε πως δε μπορεί να βγει κάτι θετικό από αυτό καθώς η πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», η επέλαση των αιολικών πάρκων, γίνεται με βάση τους νόμους των κυβερνήσεων. Ακόμη και αν κάπου υπάρχει νομικό κόλλημα το κράτος που θεωρεί «στρατηγικής σημασίας» αυτή την πολιτική μπορεί να αλλάξει το νόμο.

Μόνη διέξοδος είναι η οργανωμένη λαϊκή πάλη ενάντια στην πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», διεκδικώντας να μην προχωρήσει η παράδοση της γης και του περιβάλλοντας στα χέρια των μονοπωλίων.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκιδέων

Γρανέττα Τσιβίκα

Βαγγέλης Σταματούκος